Především Poláci si opět zazávodili na kole na vrchol Sněžky

autor: Lenka Kadlíková
Koncem srpna se konal tradiční cyklozávod do vrchu Uphill Race Śnieżka, který vede z polské Karpatze na vrchol Sněžky. Je to jediný způsob jak se legálně dostat na Sněžku na kole. Obě správy Krkonošského národního parku jsou k tomu benevolentní.


Startovní čísla rozebrána za půl minuty

Dle profilu jednoho ze závodníků bylo všech 270 čísel rozebráno za půl minuty od spuštění rezervačního systému.

1000m převýšení na 13 kilometrech

„Trasa a cíl závodu se nemění, protože se prostě změnit nemůže. Na trase dlouhé něco málo přes 13 km dosahuje převýšení přes 1 000 metrů. Nikdy nevíte, v jakých podmínkách budete závodit, ale jedno je vždy jisté: start bude v Karpaczi a cíl na Sněžce.

Více než třicetiletá historie závodu ukazuje, že někdy je třeba závodit ve vražedném horku, jindy v přívalovém dešti, někdy také v dešti se sněhem. Někdy vás vítr nad náhorní plošinou Sněžky shodí nejen z kol, ale i z cesty na vrchol, a někdy vrchol v husté bílé mlze prostě není vidět.

Bez ohledu na počasí, podmínky a viditelnost vedou poslední metry stoupání na Sněžku vždy v zástupu turistů a příznivců a mnozí jezdci si berou za čest, že celou trasu absolvují s nohama na pedálech.“ píše se na oficiální Facebook stránce závodu.


Když mohou kola, proč ne pěší?

V Krkonoších probíhají i další, pěší či běžecké závody či pochody. Například Krakonošova stovka. Dřív trasa tohoto závodu vedla tradičně přes Sněžku. Už je tomu řadu let, co Správa Krnapu řekla: „Přes Sněžku ne“. Hlavním důvodem byl prý enormní nárůst počtu takovýchto akcí. Osobně chápu důvody, které vedly Správu k tomuto kroku, na tomhle webu toho o nich najdete hodně, ale mělo by to platit pro všechny. Tedy i pro akce organizované Poláky a i některé české akce, které běží dál v nezměněné podobě, maximálně s vyšším omezením počtu účastníků.

Chápu, že se organizátoři a účastníci akcí, kterým nebyla Sněžka povolena zlobí, když vidí, především Poláky, jak si tam dokonce jezdí na kole, navíc s cílem na Sněžce, takže se zde naakumuluje mnohem více lidí najednou než například při zmíněné Krakonošově stovce, kdy Sněžku účastníci přecházejí postupně a v ranních hodinách, čili v době kdy tam ještě nejsou běžní turisté.

Proč není možné aby se polská a česká strana domluvili na nějakém společném postupu – nastavení přesných pravidel pro pořádání takovýchto akcí? Poláci jsou evidentně mnohem benevolentnější a mohou si dělat i na české straně co chtějí, co se týče povolování hromadných akcí. Podle Drahného (tiskový mluvčí Krnapu) je to dáno i rozdílnou legislativou.



témata článku:
autor:
datum vydání:
6. září 2023


Diskuze k článku „Především Poláci si opět zazávodili na kole na vrchol Sněžky“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!