Prezident Masaryk a jeho milovaní koně

autor: Petr Kadlík
Když se mluví o našem prvním prezidentovi, tak se zmiňují hlavně jeho nezpochybnitelné zásluhy o stát. Tomáš Garrigue Masaryk ale nebyl jen profesorem, politikem a prezidentem. TGM byl také velký milovník koní a proto mu v dnešní významný den náleží místo i v našem magazínu.


Tomáš Garrigue Masaryk a koně

T. G. Masaryk se narodil 7. března 1850 v rodině kováře. Díky tomu se jednak naučil vážit si tvrdé práce (kterou v mládí vykonával), ale také si zamiloval koně. A možná i díky těmto oběma faktům se dokonce stal držitelem i jednoho zajímavého rekordu... ale o tom až nakonec.

Mladý Tomáš Masaryk (jméno Garrigue tehdy ještě neměl, to je příjmení jeho ženy!) jako syn kováře strávil s koňmi celé dětství. Ale jeho jízdy na koni měli jednu velkou zvláštnost - vždy jezdil bez sedla. I když se to zdá neskutečné, tak jezdit na koni se sedlem se údajně naučil až ve svých 65 letech ve Švýcarsku, když na začátku první světové války musel prchnout z Rakousko-Uherska.

Když už jízdu v koňském sedle zvládl, tak byl od koně prakticky neoddělitelný. Pokud to bylo jen trošku možné, tak jezdil denně. Ať už byl ve Švýcarsku, nebo později v Anglii a Americe. Byl to pro něj sport, zdravé cvičení i způsob relaxu.

A když už jsem u jeho ježdění na koni v Americe, tak až tam prý poprvé z koně spadnul. Bylo to při skoku přes překážku, které se kůň na poslední chvíli lekl. Jako prezidentovi se mu to prý pak stávalo častěji - většinou, když se nad něčím zamyslel a přestal dávat pozor.

Jedinečný kůň Hektor

Tomáš Garrigue Masaryk měl rád všechny koně, ale jednoho doslova miloval. A pokud byste čekali, že nejoblíbenější prezidentův kůň musí být ten nejvzácnější a nejdražší ze všech koní ve stáji... tak neznáte kovářského synka Masaryka.

Kůň, kterého měl pan prezident nejraději, se jmenoval Hektor. Z jakého chovu pocházel - nikdo nevěděl. Kolik my bylo let - ani to nikdo přesně nevěděl. Hektor byl vysloužilý policejní kůň, se který si TGM prostě „padl do oka“.

A i když píšu, že byl Hektor „vysloužilec“, tak to vůbec neznamená, že by to byl nějaký pomalý, líný a flegmatický kůň. Právě naopak. Hektor rád se svým jezdcem uháněl vysokou rychlostí a prezident Masaryk ho v tom ještě podporoval. A pokud jelo více koní pohromadě, tak pro Hektora bylo jediné místo přijatelné: být ve skupině první!

Nikdo ale nemůže žít věčně a platilo to i pro Hektora. Po něm měl TGM řadu dalších skvělých koní, ale žádného si už neoblíbil tak, jako kdysi Hektora.

TGM jako divák

Jízdu na koni Tomáš Garrigue Masaryk miloval, ale stejně rád koně sledoval jako divák. Ještě v roce 1929, tedy ve svých 79 letech, nečekaně na svém koni dorazil na dostihy v Karlových Varech a celé je pak z tribuny sledoval.

Prezident Masaryk si ale koně dokázal užívat nejen ve skutečnosti, ale i na filmovém plátně. V zámku v Lánech si nechal zřídit provizorní promítací sál a rád tam sledoval „akční filmy“ své doby. A čím divočejší a odvážnější kaskadérské kousky tehdejší filmoví kovbojové předváděli, tím víc to jako znalec koní oceňoval.

I v tomto soukromém kině se ale TGM choval jako normální člověk. Takže než aby se na filmy koukal sám, tak si s ním užívali filmovou projekci obyčejní lidé z Lán. Ale jako milovník filmů (nejen těch o koních) občas využil váhu svého úřadu a pozval k sobě nějakou hollywoodskou hvězdu. Díky tomu se v Lánech objevil třeba i tehdejší hvězdný pár první kategorie Douglas Fairbanks a Mary Pickfordová.

Tomáš Garrigue Masaryk jako rekordman

Pan Masaryk nebyl zvyklý dělat věci „polovičatě“. Takže když v dobách svého prezidentování jezdil na koni, tak jeho projížďky běžně trvaly čtyři až šest hodin. Ježdění na koni mu ostatně doporučovali i jeho lékaři, jako pro něj ideální způsob zdravého pohybu.

Možná i proto zvládl jezdit na koni i ve velmi vysokém věku. Naposledy byl na koni veřejně viděn na velké vojenské přehlídce 28. října 1935 v Praze. V té době mu bylo již 85 let a byl tak nejstarším známým sportovním jezdcem na koni.


Zdroje: Bejvávalo.cz, iDnes.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
28. října 2022


Diskuze k článku „Prezident Masaryk a jeho milovaní koně“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!