Při sekání luk pozor nejen na srnčata

autor: Lenka Kadlíková
V období května a června velmi často přistupujeme k prvnímu sekání luk, na kterých se mohou ukrývat mláďata. Zejména zajíci a srnci, kteří se v tuto dobu rodí. Ze zákona je třeba zajistit, aby jim nebylo ublíženo.


Co říká zákon

Zemědělec má povinnost seč s předstihem hlásit místnímu mysliveckému spolku. Ten musí zajistit projití louky těsně před sečením. Pokud zemědělec či myslivci toto nesplní a například vy to zjistíte, máte povinnost tuto skutečnost nahlásit orgánu státní správy. Pokuta může činit až 500 000 tisíc korun.

Orgány státní správy myslivosti jsou jednak kraje a obecní úřady obcí s rozšířenou působností, na ústřední úrovni je to pak Ministerstvo zemědělství. Na území národních parků pak Ministerstvo životního prostředí. Viz tady.

Zaregistruj se na Senoseč.cz jako dobrovolník, zemědělec či myslivec a pomož zachránit životy mláďat

Kdysi jsem v rámci školní praxe myslivcům pomáhala louku při seči procházet a za dopoledne jsme opravdu našli několik mláďat. Můžete tak učinit i vy, zejména pokud máte dron s termovizí, který zvířata z vrchu může lépe vidět, budete velmi vítáni. Stačí se přihlásit jako dobrovolník na portálu Senoseč České zemědělské univerzity v Praze. Stejně tak můžete učinit jako zemědělec či myslivecký spolek a získat tak kontakty například na dobrovolníky.

Jak správně sekat

Pusťte na louku člověka den před sečí. Zvěř to pozná a odvede svá mláďata jinam. Nicméně některá mláďata v louce mohou zůstat. Malé srnče samo většinou před strojem nevyběhne, ale skrčí se v trávě. Pokud začnete sekat od kraje, tím spíše se bude bát vyběhnout z louky do lesa a bude se skrývat. Je tedy mnohem lepší sekat od prostředka, aby zvěř měla možnost úniku, i ve chvíli, kdy ji budete plašit jako dobrovolník, který prochází louku přímo před strojem.

„Vlivem necitlivého obhospodařování krajiny, používáním chemických hnojiv a postřiků, používáním těžké zemědělské techniky, z našich luk a polí téměř vymizela drobná zvěř jako zajíci, králíci, koroptve a bažanti, ubývá i drobných hlodavců, ohrožení jsou i ptáci, zvláště pak ti hnízdící na zemi. Jejich křik ale není zdaleka slyšet tak, jako zoufalý nářek srn hledajících svá mláďata. Poraněná či zabitá srnčata jsou truchlivým symbolem jarních měsíců, vizitkou lhostejného lidského přístupu k ochraně zvěře.“ píše se na portálu stopsecenisrncat.cz.

Srčata nalezená na procházce neodnášet, psi na vodítku

Pokud na procházce naleznete zalehnuté, viditelně neporaněné mládě, nechte ho ležet, nehlaďte ho, nikam ho nenoste. Matka je jistě blízko a o mláděti ví. Pokud vyrážíte v tomto období se svými psími miláčky do polí a luk, je velmi důležité aby pes bez okolků reagoval na přivolání ve chvíli, kdy se pustí po stopě nebo byl na vodítku či na stopovačce (dlouhé vodítko).

Sbírka na Domio na drony s termovizí

Pokud nemůžete pomoci jako dobrovolník, můžete přispět finančně na sbírku, která běží na Domio a pořádá ji spolek Stop sečení srnčat, z. s. Pomůžete tak spolku získat peníze na nákup dronů s termovizí, které jim velmi pomohou. Drony s termovizí mládě lokalizují a myslivci s dobrovolníky pak přesně ví, kde se nachází. „Mláďata poté umístí do papírové nebo dřevěné krabice a vynesou mimo sečenou plochu k nejbližšímu lesu. Po dosečení louky jsou větší srnčata vypouštěna z krabic. Ta menší jsou vracena na místo původního zálehu, kde traktorista nechává kus neposečené trávy. Tam si je jejich máma bez problémů najde.“ Píše se v textu u sbírky.

Co na to stát?

Aktuálně probíhá jednání s ministerstvem zemědělství o dotačním programu, ze kterého by se mohly tyto akce financovat. Zasadila se o to pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

Zdroj: odkazy uvedené v textu



autor:
datum vydání:
17. dubna 2023


Diskuze k článku „Při sekání luk pozor nejen na srnčata“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!