Proč být lenoch a na podzim nehrabat listí? A co s ořešákem?

autor: Lenka Kadlíková
„Procházím se po okolí mého domu a říkám si, že bych už to listí měla shrabat.“ vaše slova? Tady je několik důvodů, proč být lenoch, a nedělat to. I když Vás sousedi s anglickými trávníky a upravenými tújemi za to „budou milovat“.

Udělejte si kávičku, hezky se usaďte a hrábě klidně nechte, ať se na tu barevnou krásu z povzdálí dívají, stejně jako vy.

Stromy neshazují listí jen tak z rozmaru

Má to své důvody. Nedávno jsem o nich psala. Najdete to tu, takže v tomto článku jen ve zkratce. Podobně jako některá zvířata, i stromy prochází jakýmsi zimním spánkem. Například neprovádí fotosyntézu, na kterou potřebuj9 z listů zelené barvivo, chlorofyl. Pomocí listů též odpařují vodu, které je v zimě pro stromy nedostatek. Odpar se tedy snaží eliminovat. Dvě zásadní funkce listů tedy strom v zimě nepotřebuje. Aby neztrácel drahocennou energii jejich výživou během zimy, tak je prostě shodí. Nejprve z nich však vytáhne vše co potřebuje a uloží to do kmene a kořenů.

Ochrana půdy a rostlin před holomrazy

Poslední roky aby pořádný sníh člověk pohledal i u nás v Krkonošském Vrchlabí. Mráz tu však bývá. Takový holomráz dokáže opravdu zamávat s kvalitou půdy, která takto zamrzá zbytečně hluboko a způsobuje to problémy rostlinám.

Na jaře už listí nenajdeme

Nebo alespoň ne v takovém množství. Většina listí se totiž rozloží a poskytne živiny stromu a rostlinám v okolí. Ušetříme tedy čas a peníze za umělé hnojení. Taková tenká vrstva listí dokáže v půdě udržet vlhkost. Proč je to důležité, zejména v tomto období, tu snad nemusím rozvádět.

Když už část musíte shrabat, využijte ho jako ochranu proti promrznutí pro trvalky, které se Vám pak odvděčí tím, že budou krásně růst i bez umělých hnojiv. Nezasypejte je ale celé. Stačí ke kořenům a překrýt například větvema.

Ubytování pro živáčky

Chcete mít na zahradě živo? Nechte u vás v listí přezimovat hmyzáky, jako je třeba berušku, která vás za to zbaví během roku mšic. Ježek si zas troufne například na slimáky, kteří Vám ve větším množství mohou dělat na zahradě neplechu. Takovýto nájemník je tedy jistě vítán. V listí se rády schovají i housenky motýlů a brouci. Pokud máte na zahradě místa, kde opravdu potřebujete mít uhrabáno, listí vysypte někam na hromadu a na něj hoďte pár větví. Vytvoříte tak další super prostor zejména pro ty větší návštěvníky vaší zahrady jako jsou ježci, ale i obojživelníci či plazi.

Kdy je naopak nutné listí odstranit

Pokud máte na zahradě strom, který trpí nějakou chorobou, pryč s listím. Hodně původců totiž přežívá právě ve spadaném listí a díky tomu se pak choroba roznáší dál. V tomto případě listí nepatří ani na kompost. Problémem může být listí pro některé druhy trávníků, nikoli však pro trávník s pestrou směsicí trav a květin.

Ořešák královský - vlašský

Hodně lidí tvrdí, že na kompost nepatří ani listí ořešáku, protože je toxické. Ano, ano obsahuje látky toxické pro některé rostliny. Je však prokázáno, že zemina ze směsi ořešákového listí a jiných materiálů však není méně kvalitní než zemina bez ořešákového listí. Listí ořešáku se s úspěchem pro své antibakteriální a fugnicidní (protihoubové) účinky využívá v lékařství. Právě tyhle látky způsobují, že se toto listí déle rozkládá, což je na kompost nežádoucí. Pro urychlení rozkladu je dobré toto listí proložit jiným materiálem. Nedávat ho tam samostatně všechno najednou ale míchat ho postupně s ostatními rostlinnými zbytky ze zahrady. Více o ořešáku tu.


témata článku:
autor:
datum vydání:
31. října 2023


Diskuze k článku „Proč být lenoch a na podzim nehrabat listí? A co s ořešákem?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!