Sedmikráska chudobka - léčivka z každého trávníku

autor: Lucie Hladková
Sedmikráska není plevel. Hned z jara krásně ozdobí trávníky svými malinkými bíložlutými květy. Krom toho vám pomůže zbavit se různých zdravotních neduhů, ale také může pomoci zhubnout do plavek.


Celoroční krása na chudých půdách

Babička, cikánka, chudoběnka, kakuše, kakuška, karuška, letní krása, matečník menší, stokrása, zapomenutka, čačenka, chudobka, svalníček, šešetka – tak se lidově říká sedmikrásce chudobce.

Asi jste si už všimli, že sedmikrásky kvetou podstatě celý rok. Patří mezi první rostliny, které najdete na jaře kvést v trávníku a najdete je i dlouho na podzim. Mají rády nízké trávníky s na živiny chudší půdou, kde je nedusí ostatní rostliny. Pokud máte rádi nizoučký anglický trávník, zajisté víte, že pokud ho týden neposekáte, hned tam najdete sedmikrásky. Dejte jim šanci a zkuste pár listů a květů přidat do jarního salátu. Určitě si oblíbíte jejich příjemnou nahořklou oříškovou chuť. Navíc vám pomůžou na jaře posílit imunitu.

Prebiotikum - pomocník po antibiotikách a při hubnutí

Určitě znáte pojem prObiotika, takové ty malé potvůrky (laktobacily, hodné střevní bakterie), které ve formě tablet polykáme abychom je po antibiotikách doplnili a neměli problém s trávením. Antibiotika je totiž nelikvidují jen ty zlé bakterie, ale i ty hodné ve střevech. Vězte, že dobře pomůže i sedmikráska. Sedmikráska obsahuje látky - prEbiotika, které jsou pro nás podstatě nestravitelné, ale jsou potravou pro hodné střevní bakterie. Sedmikráska obsahuje jako prebiotikum polysacharid inulin. Je logické, že probiotika se bez prebiotik neobejdou, protože prebiotika jsou jejich potravou,. Proto je důležité se při užívání probiotik zaměřit i na příjem prebiotik nejlépe v přírodní formě. Prebiotika jsou vhodná i při redukčních dietách, protože snižují pocit hladu. Proto je při redukční dietě dobré jíst stravu bohatou na prebiotika.

Kašel, játra, žlučník

Kromě Inulinu obsahují sedmikrásky i saponiny látky, které pomáhají vykašlávání. Často se tak sedmikráska používá do čajových směsích proti kašli. Třísloviny a hořčiny pak působí protizánětlivě. Sedmikráska obsahuje i látky podporující činnost jater a sleziny. Má i močopudný účinek.

Pár receptů ze sedmikrásky

Sedmikráskový čaj na očistu a dobré trávení
- 3 lžíce květů sedmikrásky
- 250 ml vody

Louhovat 15 – 20 minut Sedmikrásky se hojně používají do různých čajových směsí.

Sedmikráskový sirup
- sedmikrásky
- cukr

Do sklenice vkládáme 1,5 cm vrstvu ideálně třtinového cukru a sedmikrásek. Zavíčkujeme a necháme na slunném místě. Sklenici pravidelně otáčíme po několika týdnech sedmikrásky pustí vodu a cukr se rozpustí. Vzniklý sirup scedíme do připravených sklenic a skladujeme v lednici. Užíváme buď přímo nebo v teplém nápoji.

Sedmikráska skvěle ochutí jarní zeleninové saláty nebo i obyčejný chleba s máslem.

Legendy

1 - jedna pověst říká, že pokud je z jara hodně sedmikrásek chudobek, bude hlad a bída. Proto chudobka
2 - Podle křesťanské legendy vyrostla první sedmikráska ze slz Panny Marie
3 - Sedmikráska je jednou z devíti Svatojánských bylin, které mají léčivou a magickou moc.

zdroj:
bylinky pro všechny.cz
wikipedia.org



autor:
datum vydání:
3. května 2023


Diskuze k článku „Sedmikráska chudobka - léčivka z každého trávníku“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!