Švýcarské chytré hodinky pomohly vědcům se sledováním divokých zvířat

autor: Lenka Kadlíková
Všichni určitě pamatujeme čápy s batůžky, jejíž příběhy jsme sledovali na vlnách Českého rozhlasu. Doba i technologie pokročily. Co ovšem vědce, kteří sledují volně žijící zvířata pomocí GPS umístěných v různých obojcích trápí, je výdrž baterie. Solární nabíjení i lithium-iontové baterie mají své limity. Proto se hledají jiné možnosti. Inspirace přišla od švýcarských chytrých hodinek.


Současná sledovací zařízení mnohde nestačí

V dnešní době je spousta sledovacích zařízení na solární pohon. Ten se však nedá využít u nočních a vodních zvířat. Problém je to i v lese nebo jiných stinných lokalitách. Lithium-iontové baterie zas nevydrží extrémnější teploty a zařízení jsou příliš těžká. To bylo velmi flustrující Rasmuse Worsøe Havmøllera, biologa z Přírodovědného muzea Dánska a jeho manželku. Na základě pozorování divokých asijských psů je napadlo jestli by nebylo možné využít energii, kterou produkují při běhu.

Malinký generátor v hodinkách

Po pokusech s příliš objemnými zařízeními na to, aby šly použít na většinu zvířat, objevili švýcarské chytré hodinky, které jsou poháněné malinkým generátorem, který přeměňuje pohybovou energii na elektromagnetickou a nabíjí tak baterii. Hodinky se tedy dobíjejí sami jak se člověk pohybuje. Technologii přizpůsobili a zařízení, které bylo dostatečně malé a lehké vyzkoušeli na vlastních psech. Pouhá hodina a půl venčení stačila na energii pro odesílání potřebných dat z GPS na celý den. Dobrý výsledek si potvrdili i na bizonovi a poníkovi, kteří spásají trávu na obhospodařovaných loukách a pomáhají tak jejich biodiverzitě. I ti dokázali vytvořit dostatek potřebné energie.

Tato technologie by mohla výrazně posunout možnosti sledování zvířat zejména těch, kde byl problém se staršími technologiemi.

Zdroje:
www.science.org
journals.plos.org
www.kinetron.eu



témata článku:
autor:
datum vydání:
14. června 2023


Diskuze k článku „Švýcarské chytré hodinky pomohly vědcům se sledováním divokých zvířat“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!