Válka na Ukrajině a domácí mazlíčci: jak můžeme zvířatům na Ukrajině pomoci?

autor: Petr Kadlík
Šílený útok ruského prezidenta Putina ohrožuje nejen samotné obyvatele Ukrajiny, ale i všechny jejich domácí mazlíčky. Jak se psům a kočkám momentálně na Ukrajině žije a jak jim můžeme pomoci?


Zvířata na bitevním poli

Stejně jako ruský útok na sousední stát nechápe většina civilizovaného světa, tak mu jistě už vůbec nerozumí do té doby spokojeně si žijící ukrajinští domácí mazlíčci. Ta šťastnější zvířata mají možnost z Ukrajiny uniknout i se svými páníčky, ale velké množství podobných zvířat o své lidské společníky přišla.

Těm pak nezbývá se buď postarat samy o sebe, nebo se spoléhat na pomoc ukrajinských vojáků. A přesně takové situace vám ukazují následující fotografie.

Fotogalerie k článkuKočka, zachráněná z vybombardovaného domu. - klikněte pro zobrazení detailuUkrajinský voják a psi. - klikněte pro zobrazení detailuVoják se svým psem. - klikněte pro zobrazení detailuPes ukrajinských vojáků. - klikněte pro zobrazení detailuOzbrojený muž, zachraňující rybičku a kočku. - klikněte pro zobrazení detailuTrosky rakety na dětském hřišti. - klikněte pro zobrazení detailu

Na vlídné chování od ruského vojenského velení zvířata ale spoléhat příliš nemůžou. Protože před armádou, která na rozkaz svého šíleného hlavního velitele zbaběle útočí na civilní obyvatelstvo a neštítí se ani útoku na atomovou elektrárnu, nejsou v bezpečí ani neškodné zvířecí útulky.

Je zaznamenána již řada případů, kdy vojáci okupační armády na ukrajinské zvířecí útulky zaútočili a postříleli tam jak ukrajinské pracovníky, tak i všechna zvířata... Čím zvířecí útulky ohrožovaly Rusko, to ví jen sám Putin.



Zvířata na útěku spolu s lidmi

Velké množství psů, koček i dalších domácích mazlíčků v ukrajinských rodinách dostalo šanci z pekla války uniknout. Následující fotografie ukazují, jak se zvířata spolu s lidmi ukrývají v kyjevském metru.

Fotogalerie k článkuV metru. - klikněte pro zobrazení detailuPřevoz imobilní paní se svým psíkem. - klikněte pro zobrazení detailuČekání ve vagonu metra. - klikněte pro zobrazení detailuLidé a psi ukrývající se v metru. - klikněte pro zobrazení detailuÚkryt ve stanici metra. - klikněte pro zobrazení detailuÚkryt v metru. - klikněte pro zobrazení detailuMalý psík v úkrytu v metru. - klikněte pro zobrazení detailuDívka se svým králíčkem ve stanici metra. - klikněte pro zobrazení detailuChlapec a jeho pes. - klikněte pro zobrazení detailu

Nebezpečí nehrozí samozřejmě jenom domácím mazlíčkům, ale i všem ostatním zvířatům. Například lev z kyjevské ZOO našel nový dočasný domov v polské Poznani.

Lidé se se svými zvířaty nejenom ukrývají, ale velká část se jich snaží najít bezpečí v okolních zemích. Za této situace je velmi pozitivní, že úřady cílových zemí mají pro zvířata uprchlíků pochopení.

Zvířata z Ukrajiny například mohou vstoupit na Slovensko a následně i k nám do České republiky i bez jinak povinných očkovacích průkazů a bez implantovaných čipů.


Jak zvířatům i lidem z Ukrajiny pomoci?

Největší pomoc by samozřejmě bylo ukončení tohoto nesmyslného ruského válečného konfliktu. Ale dokud bude Rusku vládnout Putin, tak se toho nejspíše nedočkáme.

Pokud chcete přímo pomoci ukrajinským ochráncům zvířat a finančně je podpořit, tak můžete navštívit stránky organizace UKanimals, kde najdete jejich čísla účtů.

Pokud chcete pomoci zvířatům, které se s Ukrajiny dostaly k nám, tak sledujte FB profil CZ Pet Heroes. Zde se dozvíte nejaktuálnější informace o tom, co je právě nejvíce potřeba.

A pokud chcete pomoci nejenom zvířatům, tak můžete samozřejmě přispět na některou z ověřených a důvěryhodných sbírek - jako je například Člověk v tísni.

Слава Україні! Героям слава!



autor:
datum vydání:
6. března 2022


Diskuze k článku „Válka na Ukrajině a domácí mazlíčci: jak můžeme zvířatům na Ukrajině pomoci?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru