Video z mikroskopu: Co se děje pod kůží, když vás bodne komáří samička?

autor: Lenka Kadlíková
Přinášíme Vám velmi zajímavé video z mikroskopu, kde je vidět jak samička hledá svým velmi ohebným sosákem pod kůží cévku, ze které bude sát Vaší krev. Co se vlastně stane, když komáří samička zabodne svůj sosák do vaší kůže, proč si našla zrovna vás?

První video krásně z blízka ukazuje jak samička svůj sosák dostane pod kůži. Je tam vysvětleno, že se nejedná o úplně jednoduchý orgán. Má totiž hned několik velmi potřebných ústrojí.

Na videu níže, které pořídili v z Pasteurově institutu v Paříži je podrobněji vidět jak dokáže být komáří sosák ohebný, což samičce při hledání cévky umožní prohledat velkou plochu aniž by sosák musela vytáhnout. Když si uvědomíte, že se musí nejprve dostat pod kůži jako pevná jehla, je to velmi zajímavé. I tak, se samičce zdaleka ne vždy podaří najít cévku a napít se.
Další videa v odkaze níže.

Co se stane ve vašem těle, když vás bodne komáří samička

Asi víte, že u u nás žijících druhů komárů krev sají jen komáří samičky. Zjednodušeně řečeno. Když už si Vás samička vybere, zabodne do vás svůj sosáček a jednou z trubic do vás vypustí své sliny, které jsou plné látek tlumících bolest, zabraňujících srážlivosti krve a držících cévy otevřené. To proto, abyste si ji nevšimli a ona mohla v klidu druhou trubicí sát jak dlouho potřebuje. Slinami komáři přenášejí i nechvalně známé nemoci. Proč bodnutí svědí? Příčinou je histamin. Ten začne vaše tělo produkovat v imunitní reakci na komáří sliny. Na kůži se Vám tak objeví zarudnutí, lehký otok. A hlavně kůže začne svědit tak ,že nás to nutí místo ustavičně škrábat. Nic s tím ovšem nenaděláme až do doby, kdy se tělo zbaví látek z komářích slin a produkce histaminu se zastaví.

Máte krevní skupinu 0?

Komáří samička potřebuje z vaší krve především proteiny. Existuje studie, která zjistila, že komárům nejvíc chutná skupina 0. Čili nejčastější skupina, která se u lidí vyskytuje. V ČR a některých dalších zemích, třeba Norsku a Švédsku je nejčastější A. Komáři Vaší krevní skupinu zjistí pomocí chemického signálu, který vysíláte přes kůži, tedy pokud nepatříte mezi zhruba 15% populace, která tenhle signál nevysílá.

Hodně v létě sportujete?

Komáří samičky jsou uzpůsobené i na to aby detekovali vámi vydechovaný oxid uhličitý a to i na desítky metrů. Více oxidu uhličitého produkují zejména mohutní jedinci. Proto jsou většinou děti méně poštípané než jejich dvoumetrový tatínek.

Asi nikoho nepřekvapí, že komáry vábí i lidský pot. Proto jsme pro ně přitažlivější ve chvíli, kdy jsme upocení po nějaké fyzicky náročnější aktivitě. Též je přitahují bakterie na Vaší kůži. Možná jste zaregistrovali, že nejvíc štípanců míváte kolem kotníků a zápěstí. Právě tam se vyskytuje nejvíc chutných bakterií pro komáry. Další důležitá informace zejména pro milovníky piva. Ano, i sebemenší množství piva ve vašem těle může lákat komáry.

Zvýšené množství oxidu uhličitého a pro komáry zajímavých látek v potu mají těhotné ženy. Proto bývají častější obětí.

Černé oblečení a stan nemusí být to pravé, nejen kvůli horku

Entomologové z University of Florida zjistili, že krom vůně komáry lákají i některé barvy jako tmavě modrá, červená nebo černá. Je tedy možná na zvážení jakou barvu stanu a oblečení vybereme na své letní táboření u vody.

Vědci samozřejmě zkoumají i látky, které komáry opravdu spolehlivě odradí. Třeba se jim to podaří a bude bez štípanců i těhotná žena s krevní skupinou 0, která právě docvičila ve svém černém úboru a od budoucího tatínka si upila piva.

Každopádně většina přitažlivosti souvisí s genetickou výbavou každého jedince.

Zdroje:
www.nationalgeographic.com
www.smithsonianmag.com
plus.rozhlas.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
8. září 2023


Diskuze k článku „Video z mikroskopu: Co se děje pod kůží, když vás bodne komáří samička?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!