Za sněhovou kalamitu paradoxně může globální oteplování

autor: Lenka Kadlíková
Po teplotně nadprůměrném podzimu tu máme ostrý nástup zimy. Kde je teda to globální oteplování? Za takovouto sněhovou nadílku můžou paradoxně až letní teploty v jižní Evropě. V Srbsku dokonce měli tropickou noc.


To, že někde je sněhová kalamita ještě neznamená, že se globálně neotepluje

Globální oteplování, změna klimatu, je především o lokálních extrémech v počasí jako je tomu nyní. Neplést si prosím pojmy počasí a klima. Počasí je, že je dneska je hezky, zítra bude pršet, pozítří bouřka. Klima je dlouhodobý stav atmosféry. U nás je charakterizováno hlavně střídáním ročních období.

2-3 stupně. To je přece nic?

To, že se globální - průměrná teplota na Zemi zvyšuje je doložitelný fakt. Jedná se o průměr, lze tedy předpokládat, že jsou lokality, kde dochází naopak k ochlazování. Díky vyšší teplotě dochází k většímu odpařování vody a tím k vyšší vlhkosti v atmosféře tato vlhkost se pak dostává nad pevninu a padá ve formě srážek. To jestli budou sněhové či dešťové rozhoduje právě teplota a ta u nás poslední roky v zimě bývá právě na rozhraní kdy sněží nebo prší. Celkově dochází ke stále větším extrémům počasí a se zvyšující se teplotou jich bude přibývat.

Globální oteplování je přirozený jev, nicméně to současné probíhá výrazně rychleji než kdy předtím a je třeba s tím počítat. Velmi dobře to ukazuje graf od Fakta o klimatu. Pro představu, v poslední době ledové byla globální teplota jen o cca 4,5Co nižší než dneska.

V Evropě nyní panuje opravdu silný teplotní kontrast

kdy na severu padají teploty na nejnižší hodnoty i za desítky let a na jihu Evropy naopak panují extrémně vysoké, až letní teploty, což opravdu není pro jižní Evropu typické prosincové počasí. V Srbsku dokonce prožili tropickou noc. Česká republika se nachází na rozhraní mezi těmito teplotními extrémy.

Nyní se k nám dostal extra vlhký vzduch od, na tuto dobu, velmi teplého Středozemního moře

Na rozhraní podprůměrně studené severní a výrazně nadprůměrně teplé jižní Evropy, kde se nacházíme, se vytvořila tlaková níže, která způsobila velkou oblačnost a srážky. Díky teplotám pod nulou a kolem nuly u nás tyto srážky spadly k zemi ve formě sněhu.

Takovouto sněhovou nadílku měli i v Rakousku a Německu.

Můžeme jen doufat, že se teplotní rozhraní nebude výrazně posouvat k severu a teploty, tedy i sníh, u nás vydrží do Vánoc :-)

Podrobněji na in-počasí.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
3. prosince 2023


Diskuze k článku „Za sněhovou kalamitu paradoxně může globální oteplování“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!