Za zubry a divokými koňmi na Lipno

autor: Lenka Kadlíková
Loni mezi obcemi Kobylnice a Plískov, na dohled od známé Stezky korunami stromů vznikla nová rezervace velkých kopytníků. Ke stádečku divokých koní se v minulých dnech přidaly dvě zubři samičky. A budou další.


Nové stádo zubrů složené ze zvířat z různých koutů ČR

Jako první zamížili na Lipno dvě samice (tříletá a dvouletá) Odchyceny byly v oboře Židlov v Libereckém kraji. 4 března, ihned po příjezdu a vypuštění začaly prozkoumávat terén a přidaly se ke stádu klisen. K Židlovským samicím přibudou ještě dvě ze ZOOparku Chomutov a býk ze známých středočeských Mílovic. Vznikne tak geneticky různorodá chovná skupina. Během jara přibude samec i do stáda koní.

Stezky pro turisty

V brzké době v lokalitě vzniknou stezky, které turisty provedou lokalitou. Nebude chybět ani zázemí pro děti. Trasa by měla vést od hlavní silnice kolem koňské ohrady až nahoru k jelenům a muflonům,“ přiblížila Martina Beranová z místní ekofarmy, která patří pod společnost, která pastvinu spravuje.

Vzniká tak další zajímavé lákadlo pro místní i turisty, které má však výrazný přesah do ochrany přírody. Nejen kvůli chovu těchto zvířat, ale i díky tomu, že tahle rezervace vznikla na území bývalého golfového hřiště.

„Je prokázáno, že pastva velkých kopytníků velmi výrazně zvyšuje biologicko u rozmanitost lokality. Na rozdíl od pastvy hospodářských zvířat pomáhá také v oblasti ochrany klimatu. Pastevní ekosystémy totiž vážou o 50 procent více uhlíku, než veškeré lesy na Zemi.“ Píše o této rezervaci na server Kudy z nudy. Jedná se o dvanáctou obdobnou rezervaci u nás.

Na pokraji vyhynutí

Právě díky podobným iniciativám jako je ta na Lipně se podařilo zachránit tyto největší savce Evropy před vyhynutím. Po první světové válce byli ve volné přírodě zcela vyhubeni.

Na projekt rezervací velkých kopytníků může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina.



témata článku:
autor:
datum vydání:
12. března 2024


Diskuze k článku „Za zubry a divokými koňmi na Lipno“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!