Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Strnad obecný – Emberiza citrinella

autor: Jan Stehlík
Strnad obecný (Emberiza citrinella) je známým a početným druhem ptáka, jehož jednoduchý zpěv vždy tvořil typickou kulisu zemědělské krajiny. V roce 2011 byl výborem České společnosti ornitologické zvolen Ptákem roku.

říše živočichové (Animalia)
třída ptáci (Aves)
řád pěvci (Passeriformes)
čeleď strnadovití (Emberizidae)
rod strnad (Emberiza)

Popis

Je o něco větší než vrabec, dorůstá délky 16-17 cm a váží 20-35 g. Ve všech šatech má hnědý, tmavě pruhovaný hřbet, rezavě hnědý kostřec a bílé okraje vnějších ocasních per. Samci ve svatebním šatu mají zářivě žlutou hlavu a většinu spodiny, s narezavěle hnědě zbarvenou, podélně skvrněnou hrudí. Samice je méně výrazná, s jen částečně žlutou hlavou a více pruhovanou spodinou. Mladý pták se podobá samici.

Zpěv tvoří známé, několikrát opakované „cicicicié“, které samci přednášejí z vyvýšených míst. Lidé v minulosti tento zpěv přepisovali různě – známá je například podoba „Jak to sluníčko pěkně svítí“ nebo „Kéž by si, sedláčku, chcíp“. Podobné mnemotechnické pomůcky lze nalézt také v jiných jazycích, např. v němčině („Wie wie wie wie hab‘ ich dich lieb“) nebo v angličtině („Little bit of bread and no cheese“).

Rozšíření

Hnízdí ve většině Evropy a na rozsáhlém území Asie, zavlečen byl také na Nový Zéland. Je částečně tažný, se zimovišti v jižních částech hnízdního areálu.

V České republice je stálým druhem, hnízdícím na celém území od nížin až po hory. Nejhojněji je přitom zastoupen v zemědělské krajině s rozptýlenou zelení. V letech 2001-03 byla celková početnost odhadnuta na 1,8-3-6 milionů párů (oproti 2-4 milionům párů v letech 1985-89).

Způsob života a potrava

Strnad obecný k životu preferuje suchá, prosluněná místa s bohatou vegetací v mozaikovité krajině, v které se střídají otevřené biotopy s menšími plochami porostů. Obývá však také otevřenější lesní porosty, jejich okraje, paseky, průseky, keři a stromy porostlé stráně, vinohrady aj. Během hnízdního období se vyskytuje jednotlivě, po vyhnízdění v menších i větších hejnech. Je všežravý. Na jaře a v létě se živí různými bezobratlými, hlavně hmyzem a pavouky, na podzim a v zimě vyhledává zejména semena trav a obilovin.

Rozmnožování

Hnízdí monogamně, 2-3 x ročně. Hnízdo je na zemi nebo nízko nad ní, obvykle dobře skryté v trávě, pod drnem, ve výmladcích, keřích apod. Staví ho pouze samice ze suché trávy, stonků, listů a mechů, a vystýlá kořínky, jemnou trávou a koňskými žíněmi. Ve snůšce bývá obvykle 3-5 různě zbarvených vajec s tmavým skvrněním a vlásečnicemi. Doba sezení je 12-14 dnů, sedí zpravidla samotná samice. Mláďata jsou krmena oběma rodiči a hnízdo opouštějí ve stáří 11-13 dnů. Samostatnosti dosahují o 8-14 dnů později.
český název strnad obecný
latinský název Emberiza citrinella
hlavní znaky hnědý kostřec, hnědý, tmavě pruhovaný hřbet, žlutá hlava, charakteristický zpěv
způsob života druh zemědělské krajiny a jiných otevřených nebo polootevřených biotopů
rozšíření ČR celá
rozšíření svět Evropa, Asie, Nový Zéland
potrava bezobratlí, semena
doba sezení na vejcích 12-14 dnů
počet vajec 3-5
ochrana málo dotčený druh

Zdroje:

Karel Šťastný a kol. (2011): Fauna ČR – Ptáci. Academia, Praha.

Lars Svensson a kol. (překlad Robert Doležal; 2012): Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. Ševčík, Praha.

Speciální číslo časopisu Ptačí svět České společnosti ornitologické věnované Strnadovi





autor:
Jan Stehlík

datum vydání:
5. června 2013


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2022 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.