Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Puštík obecný - Strix aluco

autor: Mgr. Jana Hájková
Noční lovec. Skoro každý z nás už někdy slyšel jeho protáhlé a tklivé houkání "hu-hůůůůůůů".

třída ptáci - Aves
řád sovy - Strigiformes
čeleď puštíkovití - Strigidae
rod puštík - Strix

Vzhled

Má velkou hlavu s velkýma černýma očima, což je typické pro většinu sov. Světle hnědé peří je protkáno tmavšími pruhy, které jsou patrné při letu. Když sedí, je možno vidět bělejší spodní pera. Dolní končetiny má opatřeny čtyřmi velmi ostrými drápy.

Rozšíření

Ve střední Evropě sídlí populace puštíků hlavně v listnatých a smíšených lesích se starými mohutnými stromy, které si vybírá k hnízdění. Jinak vyskytuje se v celé Evropě, vyjma Skandinávie. Není výjimečný ani na západě Ruska, v Afghanistánu, v Číně. Žije v parcích, zahradách, hřbitovech. Obvykle se zdržuje i u lidských sídel. Přebývá na okraji jehličnatých lesů, protože v souvislém porostu nemá dostatečné množství potravy.

Způsob života a potrava

Loví výhradně za tmy. Sedí na vyvýšených místech (střechy, větve apod.) a ostrým zrakem a sluchem sleduje okolí a vyhlíží kořist. Pokud nalezne objekt svého zájmu, potichu sklouzne až k ní a tiše se nad ní vznáší. K tomu mu slouží měkké opeření a zubaté hřebínky na předním okraji per ručních letek, které zabraňuje šustění křídel. Prudce zaútočí. Čtyři ostré pařáty natáhne daleko před sebe a těmi kořist usmrtí. Živí se hlavně malými savci, ptáky, obojživelníky a hmyzem. V blízkosti lidských sídel se potom zaměřuje spíše jen na drobné ptáky.

Rozmnožování

Námluvy pak probíhají v únoru, kdy je slyšitelné hlasité klepání zobákem a pleskání křídel. Samička vybere hnízdiště. Například v dutinách starých stromů, prázdných hnízdech jiných dravců nebo otvorech ve skalách. Snese 2-5 matně bílých vajíček, která hned zahřívá. První dny po vylíhnutí shání potravu sameček. Po dobu pěti týdnů zůstávají mláďata v hnízdě, kde o ně pečují oba rodiče. Do dvou až tří měsíců jsou mláďata krmena. Poté je rodiče vyženou ze svého území, protože mladí už jsou schopní obstarat si potravu sami. Ti si hledají vlastní teritorium a častokrát při tom zemřou hlady a vyčerpáním. Pár spolu žije celý život (jedná se tedy o monogamii).

Ochrana

Není zvláště legislativně chráněn

český název Puštík obecný
latinský název Strix aluco
hlavní znaky Délka těla: 37-39 cm
hmotnost 360-650 g
rozpětí křídel 94-104 cm
délka života až 18 let
pohlavní dospělost 1-2 letech života
způsob života v páru
rozšíření Čr Celá
rozšíření svět Severní Afrika, západ Ruska, Afghánistán, Čína
potrava Malý savci, ptáci, obojživelníci, červi a brouci
doba sezení na vejcích 28-30dní
počet mláďat 2-5
ochrana není

zdroje (informací):
Encyklopedie zvířat , kolektiv autorů, IMP BV/International Masters Publishers s.r.o.

http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/145936-pustik-obecny

Fotografie:Jiří Bohdal - www.naturfoto.cz





autor:
Mgr. Jana Hájková

datum vydání:
20. února 2007


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Puštík obecný - Strix aluco


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: