Budujete elektrický ohradník? Podívejte se, jak na něj (PR)

článek je inzerce, nejde o odborný text
Elektrický ohradník je dnes pokládán za nejlepší zajištění koní. Mnozí chovatelé bez zkušeností se mu zatím vyhýbají především díky neznalosti, jak ohradník postavit. Odrazuje je též cena, ale pravdou je, že elektrický ohradník vyjde levněji než tradiční hrazení.


Elektrické ohradníky

Ano, běžné pevné hrazení je dražší a má i řadu dalších nevýhod. Pojďte se tedy hned na začátku podívat na největší výhody, které elektrický ohradník chovatelům koní a samozřejmě koňům samotným přinese.

Cena pro vybudování elektrického ohradníku vychází skutečně levněji – ta pořizovací, i cena následné údržby. Koho odrazuje složitost instalace, opět se plete. Moderní elektrické ohradníky na koně jsou do posledního detailu propracované systémy, které nejsou ničím jiným než snadno sestavitelnou skládačkou. Navíc, u dobrého dodavatele, jakým je e-shop Horse-trade.cz, vám s ohradníkem poradí. Nemusíte dokonce plýtvat energii ani na odstraňování starého hrazení, či jej neustále rekonstruovat. Elektrický ohradník lze ke starému hrazení vybudovat jako jeho součást, která jej doplní.

Není elektrický ohradník pro koně nepříjemným a nebezpečným?

Někteří chovatelé koní jsou neustále přesvědčeni, že elektrický ohradník není pro koně tak bezpečným a komfortním, jako ten z tradičních materiálů.

Avšak ohradníky jsou pro koně velice bezpečné, a to i proto, že nejenže zabrání koni opustit ohradu, ale ani se dovnitř nedostanou jiná zvířata. Tato hrazení nepoškozují ani koně. Ty tradiční často vyvalí, protože se o ně otírají.

Jak vlastně elektrické ohradníky pro koně fungují?

Elektrický výboj v ohradníku je pro koně při dotyku nepříjemným. Nijak jim neublíží, přitom koně se je vlastně okamžitě naučí respektovat a nesnaží se jej překonat. Elektrický ohradník je skutečně účinný a zastaví i ty největší „útěkáře“. Ohradník přitom neublíží ani koním, ani jiným zvířatům či lidem. Ohrady nemusí být nijak robustními, z čehož vyplývá i snadnost instalace ohradníku.

Při instalaci ohradníku je proud veden jak nadzemními, tak podzemními vodiči. Tento elektrický obvod však zůstává otevřený a ke spojení dochází až ve chvíli, kdy se díky zvířeti, které se k ohradníku přiblíží, přes jeho tělo propojí. Tím se okruh sepne a zvíře dostane slabý, avšak pro něj odrazující elektrický impulz.

Součástí stavby elektrického ohradníku

Co všechno potřebujete pro elektrický ohradník? Primárně je to zdroj elektřiny. Ohradník lze napojit na standardní elektrickou zásuvku (230 V), může být napájen též z baterie a akumulátoru, což se využívá u pastvin vzdálených od farem s elektrickou přípojkou.

Každý ohradník je uzemněn. Uzemnění se realizuje pomocí zemnící tyče. Ta odvádí impulzy ze zdroje do země.

Největší součástí celého řešení jsou vodiče. Ty se nabízí skutečně v mnoha provedeních jako lanka, dráty či pásky. U elektrických ohradníků pro koně se preferují dobře viditelné vodiče, optimální ve formě pásek, které se koňům nezamotávají do žíní. Ideální jsou vodiče z mědi a hliníku.

K izolaci vodičů se pak používají izolátory. Jsou to tyče, na které se drát namotá a zajistí, že se vodiče navzájem nedotýkají. Bývají tradičně z plastu, ale i z porcelánu.

Určitě je vhodné si pořídit zkoušečku napětí, kterou lze dobře prověřovat funkčnost ohradníku. Vyrostlá vegetace i neviditelné poškození na ohradníku mohou způsobovat, že se elektřina z obvodu ztrácí. Pomocí měřice snadno prověříte, jestli je napětí v ohradníku dostatečným. Nemělo by klesnout pod 3000 V, přičemž optimum je 5000 až 7000 V.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
8. června 2020


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru