Dějiny lidí aneb stejnost a pestrost lidského druhu

autor: Lenka Kadlíková
Tahle kniha není klasickou dějepisnou encyklopedií, rozdělenou dle jednotlivých časových úseků. Taková by asi na náš web tematicky úplně nepasovala. Etnolog Martin Rychlík na to šel jinak. Na 73 aspektech našeho života se snaží poukázat na velkou pestrost, ale zároveň i stejnost lidstva.


73 témat, která se dotýkají i přírody

Nadpis evokuje spíše dějepis než přírodu. Jak jsem ale psala v úvodu, nejedná se o klasickou dějepisnou encyklopedii. Hodně témat se dotýká i přírody. Lidé totiž odnepaměti pozorovali přírodu a učili se od ní. Jde třeba o jídlo. Sami dobře víte, že v horkém létě těžší jídlo raději sníte až večer, stejně tak to dělají v Africe. Jsou dokonce etnika, kde jedí pouze po západu slunce.

Severští Inuité - Eskymáci budou mít logicky jiné obydlí než pralesní Pygmejové. Už jen kvůli dostupnému materiálu, ale u Eskymáků jde i o nutnost se v obydlí zahřát.

Jedna z kapitol ukazuje naši závislost na rostlinách, popisuje studium jejich významu misionáři a vědci. Jedna z kapitol je věnována i vesmíru a tomu jak lidé vnímají vznik vesmíru. I jazyk může být uzpůsoben přírodním podmínkám. Jsou například národy, které mají několik různých slov pro sníh a jsou národy, které ho ve sv0m jazyce vůbec neznají, protože se s ním nikdy nesetkaly.

Jedním z opravdu peprných příkladů týkajících se přírody je lidská moč, kterou Inuité používali jako parfém.

To je jen pár příkladů. V knize určitě najdete i další související témata. V každém etniku si dávají jména, mají vymezenou rodinu, příbuzné, pohřbívají mrtvé, pečují a vychovávají děti, dávají si dary, zdobí se, dělí si mezi sebou práci, znají zákony... Každé z etnik to má ale trošku jinak. Právě o tom je celá tahle opravdu tlustá kniha.

Výběrem témat se autor inspiroval prací antropologa George P. Murdocka, který v roce 1945 vytvořil soupis tzv. „kulturních universálií“ či jevů, které jsou společné pro všechny lidské kultury ať jde třeba o Pygmeje v pralesích nebo Inuity – Eskymáky na severu. Základem knihy je 70 dílů seriálu Antro, který vycházel v příloze Orientace Lidových novin.

Výlet časem i prostorem

V každé kapitole věnované jednomu tématu kulturní univerzálnosti se člověk vydává na pouť jak časem tak prostorem. Srovnává tak různé zvyklosti různých etnik v čase i prostoru. Autor Vás zavede do světa pralesních Pygmejů, Australků, Indiánů, Eskymáků a mnoha dalších národů. Do období antiky i středověku.

Tlustá bichle plná fotek a poutavých nadpisů

Spousta knih tohoto typu končí po prvním prolistování v knihovně mezi ostatními encyklopediemi. Přiznám se, že i já mám doma takové. Nicméně tahle kniha mě natolik zaujala, že ikdyž jsem chvílema nevěděla jak si s ní sednout či lehnout, že jsem ji opravdu celou přečetla. Velmi se mi zde líbí celá struktura knihy. Poutavé nadpisy, které lákají k četbě a spousta krásných a názorných fotografií, které velmi dobře přibližují dané téma. V každé kapitole se na omezeném prostoru zmiňuje o tom nejzajímavějším co k danému tématu lze napsat. Kniha se tak stává velmi čtivým pohledem do mnoha kultur a témat.

Když jsem knihu viděla poprvé, hned jsem si vzpomněla, kde jsem viděla fotku z obálky. Sama jsem ji využila v textu, kde jsem se zamýšlela nad tím, proč se v dnešních dětských pokojích vytvářených ve skandinávském stylu tak často objevuje kuželovitý stan, většinou nazvaný týpí. „To přeci patří americkým indiánům?“ říkala jsem si a začala jsem po tom pátrat. Zjistila jsem, že nejen indiáni staví taková obydlí.

Struktury knihy se týká jediná věc, kterou bych vytkla. Chtělo to si víc pohrát s tím aby jednotlivá, spolu související témata, byla u sebe. Abecední řazení zde, dle mě, není úplně šťastnou volbou.

Dějiny lidí – Brána do entnologie

Celá kniha je protkána ukázkami textu a odkazy na literaturu, která se tématem podrobněji zabývá. Pokud Vás tedy některé téma zaujalo natolik, že o něm chcete vědět víc, kniha Vás navede kde hledat. Nebojím se říci, že je jakousi branou do etnologie. Jedná se o mimořádnou publikaci i ve světovém měřítku. Může dokonce napravit chyby, které vznikly šířením díla jiného autora, který Murdockovo dílo v některých místech špatně interpretoval.

Autor je jedním z těch lidí, kteří své dlouholeté vědecké poznání dokáží přiblížit nejen svým kolegům z oboru, ale i běžnému laikovi a přiblížit mu tak zajímavá témata jazykem, kterému rozumí. Po přečtení této knihy si člověk uvědomí jak lidé mohou být rozdílní, získá trošku jiný pohled na lidi jiných kultur a přijme jejich odlišnosti. Uvědomí si, že to může být i naše kultura, která se liší od většiny ostatních. Na druhou stranu kniha říká, jak moc jsme všichni stejní.

Kniha získala cenu Magnezia litera za rok 2022

EAN: 9788020031983
Vydavatel: Academia
Rok vydání: 2022
Počet stran: 648
ISBN:978-80-200-3198-3
Autor: Martin Rychlík
Vazba: vázaná
-->


autor:
datum vydání:
22. května 2023


Diskuze k článku „Dějiny lidí aneb stejnost a pestrost lidského druhu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!