Dlask tlustozobý – pták s louskáčkem

autor: Lenka Kadlíková
Pták našich lesů, sadů, parků i zahrad, který svým tlustým zobákem rozlouskne kdejaké tvrdé semínko. Zvláštní je nejen zobák, ale i křídla. I když je u nás v zimě potkáme, nejsou to nejspíš u nás narození jedinci.


Vzhled dlaska tlustozobého – mohutný „louskáček“ a „díry“ v letkách

Díky mohutnému zobáku si dlaska snad leze u nás splést s jiným druhem této velikosti. Jeho oranžové hnědou hlavu zdobí černá kresba na bradě, která sahá až kolem očí. Hlava je oddělena od béžového až rezavě hnědého zbytku těla bílou až šedavou šíjí. Křídla jsou modro fialová. Zvláště za letu jsou nápadná bílá pole, která často působí jakoby měl dlask v letkách díry. Samička je barevně méně nápadná. Hlavu i tělo má spíše hnědé. Je veliký zhruba jako špaček.

Zpěv

„Ozývá tichým a nenápadným zpěvem. Jedná se o směsici švitořivých a vrzavých tónů, která kdyby nebyla prokládána cvakáním a sykavými slabikami, zcela by unikala pozornosti i zkušených ornitologů. Cvakáním se dlaskové ozývají i za letu, a tak se nám většinou prozradí. Jinak sameček při zpěvu zpravidla vysedává na nějakém vysokém stromě, což ještě komplikuje možnost odhalit původce tohoto zpěvu. píše Pavel Pelz pro Rozhlas.cz. Zpěv a další zvuky dlaska si můžete poslechnout na odkazech níže.


Rozšíření

Najdeme ho ukrytého v korunách stromů menších listnatých lesů, parků a zahrad střední a východní Evropy. Pás výskytu sahá až do Japonska. Na západě je rozšířen ostrůvkovitě. Chybí v severní Skandinávii.


Způsob života – v zimě tu krmíme „Poláky a Němce“

Sdružují se do menších či větších hejn, která vyhledávají útočiště v již zmíněných korunách listnatých stromů. Dlask je částečně tažný druh. Populace z našeho území většinou na zimu cestuje jižněji. Jejich zimovištěm je hlavně Itálie, Španělsko a Francie. Naopak v zimě u nás na krmítkách vídáme jedince z Polska a severního Německa. Potrava Pochutnají si zejména na semenech díky svému zobáku dokáží rozlousknout i opravdu tvrdé pecky. Rád oklovává i dužnaté plody, pupeny a mladé výhonky stromů. Občas se v jeho jídelníčku vyskytne i živočišná potrava ve formě hmyzu, žížal či plžů. Tuto potravu servírují především svým mláďatům.


Rozmnožování

Dlasci hnízdí buď samostatně nebo v malých koloniích 1x vzácně 2x ročně. Hnízdo na stromech, méně často v keřích, staví samička. Využívá k tomu drobné větvičky a rostliny. Uvnitř ho vystele lišejníkem. Snese průměrně 4-5 modrošedých vajec, na kterých sedí 11 – 14 dnů jen ona. Mláďata jsou pak krmena oběma rodiči. Hnízdo opouštějí po 11 – 14 dnech a dále jsou cca dalších 14 dní krmena mimo něj. Rodina pak i nadále zůstává pohromadě. Pohlavně dlask dospívá ve věku cca 1 rok. Nejstarší zaznamenaný kroužkovaný dlask se dožil věku 11 let a 8 měsíců.

Ochrana

Dlask tlustozobý je běžný druh, proto nepotřebuje zvláštní legislativní ochranu.

český název Dlask Tlustozobý
latinský názevCoccothraustes coccothraustes
hlavní znaky Mohutný zobák, velikost špačka
způsob života většinou v malých i větších hejnech
rozšíření ČR celá
potrava hlavně semena, občas hmyz
doba sezení na vejcích11-14 dní
počet mláďat 4 - 5
ochrana běžný druh

zdroje:
SVENSSON, L. a kol. Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. 2.. vyd. Praha: Ševčík, 2012. ISBN 978-80-7291-224-7.
ebird.org
rozhlas.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
31. srpna 2023


Diskuze k článku „Dlask tlustozobý – pták s louskáčkem“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru