Etna nám vyrostla

autor: Mgr. Jana Hájková
Díky sopečné činnosti měří jeden z vrcholů tohoto italského vulkánu více. Jakým způsobem to vědci zjistili, se dozvíte v dnešním článku. A víte, že i naše hora Sněžka už neměří 1602 metrů nad mořem, jak jsme se učili ještě před 15 lety?


Aktivní sopka

Od poloviny února letošního roku chrlí Etna stále žhnoucí lávu a popel. Díky tomu její jihovýchodní kráter jako by narostl. Tento vulkán na italském ostrově Sicílie po desítkách erupcí v letošním roce dosáhl vrcholu ve výšce 3 357 metrů nad mořskou hladinou. Tento údaj má však toleranci plus minus tři metry. Novou výšku určil Národní institut pro geofyziku a vulkanologii na začátku srpna.

Vyhodnocení satelitních snímků

Doposavaď byl nejvyšším bodem této sopky kráter na severovýchodní straně. Vědci vyhodnotili satelitní snímky z období mezi 13. a 25. červencem. A došli k závěru, že díky letošním přibližně padesáti výbuchům narostl jihovýchodní okraj pod nánosy lávy a kamení. Naopak „Velký bratr“ (jak se severovýchodnímu kráteru přezdívá) je již jen původním vrcholem této sopky. Ten svůj okraj snižoval v průběhu let díky erozi a borcení stěn.

Výbuchy sopky se dokáží postarat o velmi zajímavé přírodní divadlo. Naštěstí ke zraněním nebo větším škodám na majetku dochází jen zřídka. Tu a tam se kvůli Etně musí odklonit letecká doprava, jelikož v atmosféře je příliš vysoká koncentrace popela a kouře. Hřmění vulkánu občas roztřese okna v okolí. A stává se také, že popel pokryje ulice a auta. Až k nám se ale většinou ve větších koncentracích nedostane.

I naše nejvyšší hora „povyrostla“

Na konci roku 2013 provedli zeměměřiči nová měření, která prokázala, že je Sněžka o metr vyšší. Již tedy neplatí údaj 1 602 metrů nad mořskou hladinou. I v učebnicích zeměpisu a geografie se musela tato hodnota přepsat na přesnějších 1 603 metrů. Problémem byly původně použité kartografické a zeměměřičské metody, které kdysi určily výšku této hory s menší přesností.

Zajímavostí je, že nejvyšší vrchol Krkonoš neleží na našem území, ale je na polské straně hranice. Tam byl naměřen nový vrchol Sněžky. Pokud bychom hledali horu s nevyšším vrcholem v České republice, je to Luční hora. Nejvyšším bodem České republiky je pak vrchol vysílače na Pradědu.

Zdroj:
1) spiegel.de
2) www.tisicovky.cz



autor:
datum vydání:
10. října 2021


Diskuze k článku „Etna nám vyrostla“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!