Jak je to s létáním s drony v české přírodě?

autor: Petr Kadlík
Vzít si na výlet do přírody dálkově řízený dron vybavený kamerou a pořídit si hromadu vlastních jedinečných leteckých záběrů je lákavé. Létání s dronem v naší přírodě má ale některá omezení, o kterých se v reklamách na většinou nemluví. Kde se u nás může létat a kde jsou drony zakázané?


Jaký dron pořídit?

Není to tak dlouho, kdy bylo létání s drony výsadou leteckých modelářů, kteří jediní měli díky svým zkušenostem z RC modely šanci podobné stroje na nebi bezpečně zvládnout. Dnes je dron spotřební zboží, se kterým si díky vyspělé elektronice zalétá doslova každý.

Ostatně, běžně je najdete i na pultech supermarketů typu Lidl, Penny, Kaufland nebo TESCO mezi rohlíky a toaletním papírem. Takže, proč si takový stroj nekoupit a nezaznamenat si na něj třeba jedinečný rodinný výlet na vrchol Sněžky?

Především je nutné říct, že použitelný dron, myšleno dobře ovladatelný a hlavně schopný pořizovat použitelné letecké snímky, v supermarketu nekoupíte. I když vám budou letáky tvrdit něco jiného, tak na stroje v řádech stokorun nebo nižších tisíců korun prostě zapomeňte. Jsou to jednoznačné dětské hračky, které se velmi těžko ovládají, neporadí si ani se slabým větrem a záběry z jejich kamer jsou horší, než jaké fotky vám dokáže vyfotit nejlevnější deset let starý mobil z bazaru.

Ceny strojů, nad kterými má smysl uvažovat, začínají v cenách kolem deseti tisíc. Jestliže je to pro vás přes finanční limit, tak buď zkuste nějaký bazar, nebo na myšlenku leteckých snímku z dronu zapomeňte.

Ušetříte si tím hromadu peněz i trápení. Jen stroje začínající na podobných sumách vám totiž nabídnou spolehlivé letové vlastnosti, dostatek výkonu pro létání i jindy než za úplného bezvětří a hlavně stabilizovaný závěs kamery, díky kterému budou vaše fotografie a videa koukatelné. To je prostě realita.

Co udělat před prvním letem s dronem?

Pokud jste tedy sáhli dostatečně do peněženky a nějaký váš vysněný stroj si koupili, tak… zatím ještě létat nemůžete. Nejdřív si musíte udělat „řidičák“, který vás k jeho řízení opravňuje.

Ale nebojte, není to nic složitého a je to dokonce i zadarmo. Stačí jen přes internet na Úřadu pro civilní letectví vyplnit celkem jednoduchý dotazník a správně zkušební zodpovědět otázky, týkající se bezpečnosti létání. Po zdárném vyplnění testu (pokud se nepovede, můžete ho klidně opakovat) získáte jednak „průkazku“, se kterou se jako pilot dronů můžete chlubit kamarádům, ale hlavně jedinečný kód, kterým byste si měli svůj dron označit. Slouží k tomu, aby se dal stroj v případě ztráty nebo nějaké nehody identifikovat.

Vzhůru s dronem do přírody!

Takže hurá, skvělý dron už máte a máte dokonce i povolení. Tak vzhůru do přírody a natočit záběry, že by vám je i David Attenborough záviděl!

No, a tady přijde asi to největší zklamání, které si před koupí dronu jen málokdo uvědomuje a které vám většina prodejců neřekne. Je velká řada míst, kde létat nesmíte. To, že nesmíte létat třeba poblíž Temelína nebo Pražského hradu vás asi nepřekvapí, ale vy s ním nesmíte ani do velké části naší přírody!

Už několik let platí úplný zákaz létání s drony platí na celé naší republice ve všech národních parcích! V CHKO můžete létat jen v nejméně chráněné IV. zóně, v zónách I. až III. je to také zakázané. Takže jestli jste si plánovali natočit onu výše zmíněnou Sněžku – tak na to zapomeňte. V Krkonoších si prostě nezalétáte nikde!

K tomu, abyste si tam mohli létat, byste potřebovali zároveň povolení od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a následně i od Úřadu pro civilní letectví. Nedělejte si ale velké naděje, že se vám něco takového pro vaše soukromé záběry z výletu povede. A že se tam létat nesmí, to vám připomene i samotný dron. Má v sobě uložené přesné mapy a moc dobře „ví“, kam létat nesmí.

Takže, jak je to s tím dronem v přírodě?

Kupte si dron na procházky a výlety přírodou. I vaše známá místa budou díky pohledu z výšky a jiné perspektivy vypadat jedinečně. Západy a východy slunce, mraky, mlha… to vše vypadá z dronu úžasně!

Kupte si dron, pokud vám stačí letecké záběry z okrajových hranic chráněných území. I na nich se dá natočit hodně krás naší přírody. Kde všude můžete létat vám většinou prozradí přímo aplikace pro řízení dronu, případně si to můžete ověřit na volně dostupné letecké mapě Dronview.

Kupte si dron, pokud toužíte po jedinečných záběrech z dovolené. Pozor ale v zahraničí, každý stát má jiná pravidla a někde je to ještě přísnější, než v ČR! Někdy bývá také kvůli „nebezpečným“ bateriím problém s přepravou dronu v letadle.

Nebo si prostě kupte dron, pokud máte rádi „hi-tech“ hračky. :-)

Jen si ale samotný nákup na začátku dobře rozmyslete, abyste se při setkání s realitou a řadou legislativních omezení nelitovali.

PS: Článek se týká létání s drony pro soukromé použití! Pokud plánujete využívat dron komerčně (filmové práce, letecké snímkování...), tak pravidla pro profesionální využití jsou složitější.


Zdroje:
Dronview – mapa povolených a zakázaných letových prostorů v ČR
Úřad pro civilní letectví – registrace dronů a pilotů
Regionální pracoviště AOPK ČR




témata článku:
autor:
datum vydání:
8. července 2023


Diskuze k článku „Jak je to s létáním s drony v české přírodě?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!