Jak vybavit dodávku na roadtrip a na co nezapomenout?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Chystáte se na svou první cestu obytným vozem? Pak pro vás máme seznam věcí, které byste si měli zkontrolovat. Také poradíme, co si musíte vzít s sebou a co naopak možná není úplně nezbytné.


Jakým pojedete vozidlem?

Pokud jde o váš první výlet „obytňákem“, pravděpodobně nepůjde o váš vlastní vůz, ale o vůz zapůjčený, případně právě koupený. V takových případech byste měli o to větší pozornost věnovat kontrole jeho technického stavu.

Kromě základních věcí – tedy funkční světla, stěrače či klakson – zkontrolujte také stav provozních kapalin (ostřikovač, chladicí kapalina, olej), funkčnost brzd či stáří a hloubku dezénu pneumatik. Pokud máte o čemkoliv pochybnosti, raději dejte před vyjetím vše do pořádku. Je lepší věnovat doma několik hodin navíc péči o vůz než na výletě několik dní řešit se závadou spojené komplikace.

Pozor na zákonné povinnosti

Na mysli tím máme zejména povinné ručení, bez kterého byste vůbec neměli vyjíždět na silnici. Méně zodpovědní majitelé na tuto povinnost mohou zapomenout, na vás je však jako na řidiči vozu odpovědnost za to, že je povinné ručení v pořádku. Také se ujistěte, že fyzickou kopii zelené karty máte u sebe ve vozu. Kromě toho byste si při cestě do zahraničí měli zřídit cestovní pojištění a minimálně za zvážení stojí i havarijní pojištění. Na dálnicích si nezapomeňte koupit dálniční známku.

Čím by „obytňák“ měl být vybaven?

Do značné míry to závisí na tom, kde budete přespávat a bez kterých věcí se neobejdete. Většinu místa zpravidla zabere místo na spaní. Kromě toho se ale neobejdete bez plynového vařiče, topení, prodlužovacích kabelů, lednice či chemické toalety a mobilní sprchy.

Záleží samozřejmě na tom, kudy pojedete a jaké máte od výletu očekávání. V Evropě je téměř všude dostatečně široká síť čerpacích stanic a dalších zařízení na to, abyste vlastní toaletu ve vozu nepotřebovali. Podobně tomu může být i se stravováním.

Někdo ale zkrátka očekává v obytném vozu kompletní servis. V takovém případě nezapomeňte ani na základní potraviny, kávu, čaj, rychlovarnou konvici a další spotřebiče. Hodit se může i několik nádob na vodu, ve kterých můžete přeprat prádlo. Dome byste neměli nechat prostředky na úklid – vezměte si alespoň koště a hadr.

A na závěr přibalte základní nábytek – skládací židličky a stolky a slunečník či plachtu.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
7. února 2022


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!