Jak vybrat běžecké boty pro začátečníka?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Vybrat správné běžecké boty není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Patříte-li mezi začátečníky, doporučuje se pořídit jedny univerzální boty, které zvládnou různé druhy terénů a tempa. I v takovýchto botách můžete zaběhnout svůj první závod bez sebevětších potížích.


Seznamte se

Zkušení běžci by si pořizují jedny trailové běžecké boty a dále silniční obuv. Jak už název napovídá, trailové boty jsou určeny na zdolávání terénu, tedy lesních a polních cest. Takovéto boty jsou zpravidla opatřeny špuntíky, které zajišťují správný dopad a odraz. Krosové boty jsou většinou méně odtlumené, neboť se o to postará samotný terén. Skvělou volbou pro tyto účely jsou trailové boty Salomon, které byly vyvinuty na základě několika let zkušeností v krosovém běhu. Zajistí maximální odvod bláta, chodidlo pevně obemknou, jsou odolné a podporují dynamiku.


Pro měkký dopad na asfaltu

Pro pevný povrch, jímž jsou silnice a asfalt, se používají silniční boty. Mají hladkou podešev, lehký a prodyšný svršek, měkké tlumení dopadu. Právě míra tlumení závisí na vzdálenosti a váze běžce. Jak bylo zmíněno v úvodu, pokud si pro začátek pořídíte univerzální boty, nic nezkazíte.

Příkladem jsou běžecké boty Salomon, jež vám zajistí pohodlí i při větších vzdálenostech a různorodém terénu. Moderní technologie totiž zaručí optimální záběr a vynikající stabilitu na jakémkoliv povrchu. Oceníte též rychlošněrovací systém, díky němuž je bota během vteřiny utažená.

Další tip

Běžeckým začátečníkům se rovněž doporučuje změřit si pronaci neboli vybočování kotníku při běhu. Tato diagnostika došlapu se provádí ve specializovaných běžeckých obchodech, a to velice jednoduchým způsobem – proběhnete se po páse. Pokud se kotník propadá během došlapu dovnitř, je vám doporučena obuv s kontrolou pronace. Tento druh boty podepře podélnou klenbu.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
26. ledna 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru