Krásné narcisy jako tajná zbraň proti metanu a globálnímu oteplování

autor: Petr Kadlík
Narcisy jsou krásná, byť jedovatá, ozdoba přírody. Nejnovější výzkum ale ukazuje, že narcisy mohou výrazně snížit produkci metanu při chovu hospodářských zvířat a tím pomoci s globálním oteplováním.


Hospodářská zvířata a metan

Metan je po CO₂ druhým nejběžnějším skleníkovým plynem. Krávy i jiní přežvýkavci produkují metan jako vedlejší produkt svého trávicího procesu. Vzniklý metan se pak ze zvířete uvolňuje „oběma směry“, tedy pomocí říhání a prdění.

Jediná kráva nevyprodukuje tak velké množství metanu, aby to mohlo globálně ovlivnit klima. Jenomže člověk chová neskutečné množství hospodářských zvířat. Celkový počet krav na celém světě se podle odhadů více jak miliardu kusů a podobné množství je i ovcí!

Díky tomu se pak bezvýznamné metanové kraví „krknutí“ v součtu mění na třetinu celosvětové produkce metanu. A pokud se lidstvo jako celek nechce hromadně vzdát konzumace masa, tak mu nezbývá, než hledat cesty ke zmenšení produkce metanu zvířaty.

Narcisy jako cesta ke snížení produkce metanu

Se zajímavou možností přišli nyní vědci ve Velké Británii. Z květů narcisů extrahovali látku anglicky zvanou haemanthamine. Pokud se tento extrakt z narcisů přidá dobytku do krmiva, tak se díky tomu jeho produkce metanu sníží o 30%!

Výzkumníci odhadují, že pro veškerá hospodářská zvířata by mohlo stačit asi 200 000 hektarů narcisů. Samotné narcisy se přitom ve velkém pěstují už nyní, protože se nich ve velkém extrahuje látka galantamin, využívaná ve farmacii k léčbě používá k léčbě Alzheimerovy choroby.

Při tom všem je ale samozřejmě nezbytné dodržovat mimořádnou opatrnost, protože narcisy i extrakty z něj jsou pro člověka jedovaté. Přesným dávkováním bude proto potřeba zajistit, aby nedošlo k otravě mléka či masa zvířat a tím následně i k otravám lidí.

Pokud se to ale podaří vše vyřešit, mohou narcisy být skvělým pomocníkem v boji proti změně klimatu. Kromě toho, že snižují produkci metanu, také zlepšují krajinu, podporují biodiverzitu a vytvářejí nová pracovní místa pro farmáře. A navíc jsou prostě krásné.


Zdroje: Climate change: Could daffodil diet for livestock help?, Haemanthamine, Galantamine, Climate change and the methane myth



témata článku:
autor:
datum vydání:
11. července 2023


Diskuze k článku „Krásné narcisy jako tajná zbraň proti metanu a globálnímu oteplování“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!