Ledoví muži v české přírodě

autor: Ing. Dagmar Honsová
Takzvaní "Ledoví muži", známí Pankrác, Servác a Bonifác, patří mezi povětrnostní singularity. To jsou odchylky v rámci roku, kdy dochází ke změnám "plynulého chodu počasí". Příkladem může být také třeba vánoční obleva, kdy se v průběhu prosince většinou plynule ochlazuje, ale velmi často právě před Vánocemi dochází k přechodnému oteplení a oblevě.

První květnový týden letošního roku se odpolední maxima vyšplhala až na 23 °C, a nejnižší ranní teploty ani v horských oblastech neklesaly pod bod mrazu. Během druhé dekády května však dochází ve střední Evropě víceméně pravidelně k jistému ochlazení, často i s výskytem přízemních mrazíků.

Právě na svátky Pankráce, Serváce a Bonifáce (12.5 až 14.5.) často dochází k vývinu chladného severního proudění. Ledové muže však nemůžeme brát jako železné pravidlo. Tato singularita se sice na křivce průběhu průměrné teploty nápadně projevuje, ale přesný výskyt tohoto ochlazení je značně rozkolísaný a v některých letech se ledoví muži ani neobjeví.

Pokud se podíváme podrobněji na charakter počasí, který připadal na ledové muže za posledních 6 let, pak ukázkovým případem vpádu chladného vzduchu ke 12. květnu byly roky 2001 a 2002.

Nad střední Evropou se vytvořila oblast nízkého tlaku vzduchu, a po přechodu studené fronty k nám začal proudit chladný vzduch od severu. Ranní minima klesala k -3 °C a odpolední teploty se pohybovaly kolem 17 °C.

V roce 2005 sice nejnižší ranní teploty neklesaly pod bod mrazu, za to však nejvyšší odpolední teploty nepřesahovaly 15 °C a v horských oblastech sněžilo.

V letech 2004 a 2003 sice nedošlo ke klasickému ochlazení, nicméně na tyto dny připadly poměrně intenzivní srážky, čili také "zhoršené počasí".

Jak to bude s ledovými muži letos? S největší pravděpodobností bude počasí nad střední Evropu pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu od severu, převládat bude polojasná obloha, s ranními minimy od 8 do 4 °C a odpoledními maximy až na 23 °C. Právě oblast vysokého tlaku vzduchu příznivě ovlivňuje počasí v měsíci květnu, druhá polovina května bývá už velmi teplá, a počasí může nabývat letního charakteru. Kontinent se prohřívá a následkem toho později přichází evropský pseudomonzun, u nás známý jako medardovské deště, tedy další populární singularita.



autor:
datum vydání:
10. května 2006


Diskuze k článku „Ledoví muži v české přírodě“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!