Německé pápá jaderné energii

autor: Lenka Kadlíková
Dnes se Německo loučí s téměř 62 let dlouhou érou výroby jaderné energie z jádra. Málokdo to v dnešní době chápe.


6,7% německého energetického mixu

Ještě v lednu proběhla diskuse nad dalším prodloužením provozu zbylých JE. Například předsedkyně německého parlamentu Bärbel Basová z vládní sociální demokracie o tom nechtěla ani slyšet, je přesvědčená, že jaderná energetika je nebezpečná a odvolávala se na zimní problémy ve Francii, kde měli v údržbě tolik reaktorů, že měli problém pokrýt poptávku. O prodloužení nechtějí slyšet ani vládní Zelení. Návrh na prodloužení o další dva roky tedy neprošel. Dnes vypínané tři jaderné elektrárny tvoří 6,7% z celkového energetického mixu. Tato spotřeba bude aktuálně nahrazena zvýšením produkce elektřiny z fosilních paliv.

Spalovací motory s menší uhlíkovou stopou než elektromotory

Ani tajemníkovi ministra dopravy Volkerovi Wissingovi (FDP) se nepodařilo toto rozhodnutí zvrátit, když podotknul, že se elektrická auta budou dobíjet uhelnou elektřinou, tím pádem pozbývá smysl zákaz spalovacích motorů, protože moderní spalovací motory by měly menší uhlíkovou stopu.

Jaderná elektrárna Isar je zdravý padesátník nucený do předčasného důchodu

Nadává například i bavorský zemský ministr životního prostředí Thorsten Glauber, kterému vadí „ žebrání o plyn u Saúdů“ a znovuzapojování uhelných elektráren. Odpojení Isaru přirovnal k zdravému padesátníkovi poslanému do důchodu.

Sedmdesátá léta v Německu

Němečtí Zelení jako strana vyrostla na protijaderných protestech v sedmdesátých letech a nepustilo je to. Zelení společně s SPD mají ve vládní koalici většinu, takže jim to prošlo. Debatu o odklonu od jádra začala už Angela Merkelová v roce 2011 a bylo o něm rozhodnuto v reakci na havárii ve Fukušimě.

Konec jaderné energetiky v německu posunuli Rusové

Původně měly jaderné elektrárny v Německu skončit už loni. Nicméně díky invazi Ruska na Ukrajinu a energetické krizi bylo rozhodnuto o ponechání několika bloků až právě do dneška. Zelení to podmínili tím, že se nebude nakupovat další jaderné palivo aby nedošlo k dalšímu prodloužení.

Výhodná poloha a klima Německa pro OZE

Německo vsadilo už roce 2011 v rámci takzvané Energiewende na obnovitelné zdroje jako je vítr a slunce. V Německu je už dnes cca 50% energie vyráběno z obnovitelných zdrojů. Nicméně vypnutí zbývajících jaderných bloků opět posílí fosilní zdroje. Sázka na OZE je správná, otázkou je, jestli je správně načasované vypnutí zbytku jaderných bloků právě na tuto dobu. Odborníci varují, že se země ve střednědobém horizontu stane závislá na dodávkách ze zahraničních zdrojů, například z ČR, což by paradoxně znamenalo závislost Německa na jádru.

52% Němců s uzavřením nesouhlasí

Süddeutsche Zeitung přišel v minulých dnech s tím, že dle průzkumu 52% němců s uzavřením nesouhlasí. Vláda však trvá na svém a spoléhá se především na plyn.

Problém s odpadem

Podle spolkové ministryně životního prostředí Steffi Lemkeové měly z jádra užitek 3 generace. Odpad bude řešit 30000 generací. Německo ani po 50ti letech nemá vyřešeno stálé uložiště jaderného odpadu a zatím to nevypadá, že by se tak v dohledné době stalo.

Zdroje:
idnes.cz
seznamzpravy.cz
lidovky.cz
oenergetice.cz
wikipedia



autor:
datum vydání:
15. dubna 2023


Diskuze k článku „Německé pápá jaderné energii“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!