Nezvaná netopýří návštěva na záchodech ministerstva vnitra

autor: Kateřina Landová
Zvířatům je jedno, jaké má který člověk postavení v lidské společnosti. A pokud se někde nabízí zdánlivě super místo k úkrytu před nečekaným mrazem a k přezimování, tak proč nevyužít třeba WC na ministerstvu vnitra? Následující text od Pražské zvířecí záchranky vám poradí, jak se v případě nečekané ušaté návštěvy vybavené radarem (nebo-li netopýra) zachovat.


Zima přišla nárazově, netopýři hledají, kam se úkryt. WC ministerstva vnitra ale nebyl dobrý nápad!

(Praha, 30.11.2023) Netopýři se ještě minulý týden běžně krmili nočním hmyzem. Náhlý nástup zimy ale některým udělal čáru přes rozpočet. Pražskou zvířecí záchranku na pohotovostním telefonu 774 155 185 nyní lidé volají na pomoc netopýrům, kteří se objevili v bytech, halách, chodbách nebo i na dámských záchodech ministerstva vnitra. Všichni nyní nalezení netopýři potřebují pomoc! Projdou vyšetřením, dokrmením a zimovat budou již pod dohledem v připravené jeskyni.

Netopýři získali evolucí mnoho adaptačních schopností, díky kterým jsou na druhy letouni nejpočetnější savčí skupinou na planetě (22% všech savčích druhů). Jejich životní strategií je i dlouhověkost. Mají totiž schopnost v případě potřeby „vypnout“, a to tak, že v době spánku téměř nespalují žádné kalorie, sníží svou tělesnou teplotu a díky pravé zimní hibernaci si v podstatě prodlužují život. Netopýři u nás jsou hmyzožravci, zimu je tedy vhodné celou prospat. Ale k hlubokému spánku jsou potřeba vhodné podmínky ideálně na prověřeném zimovišti.

Svým úkrytům jsou netopýři věrni, a pokud o něj přijdou náhle, třeba před zimou, nemusí již stihnout nový úkryt vůbec najít. V Praze bývají případy zalétlých netopýrů hledajících nový úkryt před zimou spojovány s  zateplováním starých budov. Někde stačí zaslepit průduchy u nepoužívaných vafek a desítky netopýrů naráz přijdou o domov. Umírají na podvýživu a podchlazení. Častými příjmy jsou v Praze netopýr pestrý, netopýr hvízdavý a netopýr rezavý. Všechny druhy netopýrů jsou u nás chráněny zákonem.

Včerejší telefonát: „Dobrý den, Ministerstvo vnitra, našli jsme na dámských záchodech za žaluzií netopýra, syčí na nás, co máme dělat?“
„Děkujeme za zavolání, to zní jako netopýr pestrý, takto zastrašuje nepřítele. Zachovejte klid, rádi si pro něj přijedeme, za chvíli jsme u vás.“

Pražská zvířecí záchranka upozorňuje: „Poslední zdroje netopýří potravy jsou s mrazy pryč. Nyní již každý mimo dutinu zimoviště nalezený netopýr bude potřebovat odbornou péči. Pokud v Praze a okolí naleznete netopýra, zavolejte nám na 774 155 185, přijedeme si pro něj. Manipulaci s křehkým netopýrem raději nechte na nás. Budeme vděčni za pomoc se záchranou každého jedince!“

Záchranka úzce spolupracuje s odborníky z Českého svazu ochránců přírody Nyctalus. Ti mají možnost netopýry dokrmit a zazimovat v připravené staré štole v lomu v Českém krasu. Na jaře je za vhodných podmínek opět vypustí na svobodu.

Pražská zvířecí záchranka bezplatně pomáhá divokým zvířatům již od roku 2009. Specializuje se na rychlé zásahy, odchyty, vyproštění, první pomoc a rychlý převoz do záchranné stanice či k veterináři a poradenství na pohotovostním telefonu 774 155 185. Příběhy zvířat můžete také sledovat na fb stránce „Záchrana zvířat v Praze“, dále na Ig a TT.

V roce 2023 podporují činnost Pražské zvířecí záchranky Magistrát hl. m. Prahy a městské části Praha 4, 7, 5 a 12. Tato podpora však pokrývá jen zlomek potřebných nákladů. Pro bezproblémový chod shánějí záchranáři podporu i u lidí formou darů na účet veřejné sbírky 33553322/0800 s variabilním symbolem 1111. Bližší informace dostanete na info@csop.cz a na telefonu 774 155 185. Děkujeme!



témata článku:
autor:
Kateřina Landová
Pražská zvířecí záchranka

datum vydání:
30. listopadu 2023


Diskuze k článku „Nezvaná netopýří návštěva na záchodech ministerstva vnitra“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!