Papája – jak chutná a jak ji jíst?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Šťavnatá a exotická papája není jen velmi chutná, ale také výživná. Můžete ji koupit čerstvou i v sušené verzi. V obou případech je plná cenných vitaminů, živin a antioxidantů.

V tomto článku najdete:

  • Jak roste papája?
  • Jak vypadá papája?
  • Jak chutná papája?
  • Čerstvá papája – jak ji jíst?
  • Sušená papája – jak vypadá?
  • Sušená papája – vlastnosti
  • Podporuje zdravé trávení
  • Bohatá na antioxidanty
  • Sušená papája – jak ji jíst?
  • Papája – kde koupit?

Jak roste papája?

Oblíbená papája se ve skutečnosti nazývá melounovník pravý (Carica papaya L.). Tento plod je také znám jako stromový meloun nebo jako Paw Paw či Papaw.

Melounovník pravý je bylina, která svým vzhledem připomíná malý strom. Pochází z tropických oblastí Ameriky, od jižního Mexika po Andy v Jižní Americe. Během dobývání Španělé ho také přenesli do Evropy a na tichomořské ostrovy. V současné době se papája pěstuje komerčně v mnoha tropických zemích. Mezi hlavní producenty tohoto ovoce patří Brazílie, Indie, Nigérie, Mexiko a Indonésie.


Jak vypadá papája?

Papája je ovocem o oválném nebo mírně hruškovitém tvaru. Její velikost závisí na odrůdě. Plod papáje může měřit od 10 do 20 cm a vážit 500 až 1000 g, ačkoliv některé exempláře váží až 5 kg. Zralé papáje mají pokožku v oranžové nebo tmavě žluté barvě. Uvnitř ovoce se nachází hodně šedě-černých, malých, kulatých a jedlých semen. Samotná jedlá dužina je velmi sladká a šťavnatá a má obvykle červeno-oranžovou nebo žlutou barvu.

Existuje mnoho odrůd melounovníku pravého, které se liší chutí, vzhledem dužiny, stejně tak i velikostí. V Jižní Americe jsou populární odrůdy „Hortus Gold“ a „Honey Gold“ s zlato-žlutou kůží a žlutou dužinou. Sladké, pevné ovoce v žluto-oranžové barvě „Solo“ se pěstuje na Havaji. Tyto odrůdy jsou menší než většina papáj pěstovaných v tropické Americe. Odrůdy pěstované ve Střední Americe jsou větší, často mají válcovitý tvar, jako „Cartagena“, „Cedro“ a „Santa Cruz Giant“.

Jak chutná papája?

Chuť tohoto tropického ovoce závisí na jeho zralosti a samozřejmě na odrůdě. Zralý, měkký plod je sladký a má krémovou konzistenci, která se v ústech rozplývá. Chuť papáje je v tomto ohledu velmi podobná mangům nebo melounu kantalupa.


Čerstvá papája- jak ji jíst?

Papája se pěstuje kvůli dužině a sušeným semínkům. Zralé plody papáje je nejlepší konzumovat stejně jako jiné tropické ovoce – v celku, v plátcích, s cukrem a limetkovým džusem nebo v ovocných salátech.

Před konzumací musíme papáju umýt a oloupat. Poté ji rozkrojíme na dvě poloviny podélně a lžící vybereme semínka. Zbývající dužinu můžeme nakrájet a sníst na kouscích.

Z papáje vzniká mnoho vedlejších produktů, jako jsou marmelády, osvěžující nápoje, zmrzliny a želé, stejně jako konzervy. Papáje jsou také prodávány v sušené verzi.

Sušená papája– jak vypadá?

Sušené kousky papáje jsou vyráběny z čerstvého ovoce papáje, které bylo zahříváno, aby se odstranila vlhkost. Sušené papáje jsou dostupné v různých variantách a velikostech – krájené na kousky, kostky, proužky nebo plátky. K ovoci v této formě může být také přidáván cukr a konzervační látky. Nejlepší jsou samozřejmě ty, které jsou vyráběny přirozeným způsobem bez jakýchkoliv přísad. Taková papája v sušené verzi má přirozeně sladkou chuť a lehce táhlou konzistenci.

Sušená papája - vlastnosti

Sušená papája obsahuje vysoké množství vitamínu A, flavonoidních antioxidantů, rozpustné vlákniny, vitamínů skupiny B, stejně jako vápníku a draslíku. Vědci také zjistili, že papáje obsahují více beta-karotenu než mrkev a více vitamínu C než kiwi.

  • Vynikající zdroj vitamínu A;
  • bohatá na flavonoidní antioxidanty;
  • obsahuje kyselinu listovou a jiné vitamíny skupiny B;
  • cenný zdroj draslíku a vápníku, železa, hořčíku, zinku, mědi, manganu a fosforu;
  • obsahuje vitamín C, byť v podstatně nižších množstvích než čerstvá papája.

Díky svým cenným vlastnostem má konzumace sušené papáje mnoho pozitivních účinků na organismus. Pravidelná konzumace sušeného ovoce melounovce pravého:

Pomáhá v kontrole váhy

Čerstvá i sušená papája obsahují mnoho výživných látek, které podporují hubnutí. Sušená papája, stejně jako jiné sušené ovoce, je bohatým zdrojem vlákniny. V 100 g tohoto ovoce je 4,5 g vlákniny, což představuje 16% denní potřeby pro dospělou osobu. Jedna porce sušené papáje, asi 30 gramů, poskytuje 5% denního příjmu vlákniny, což je jako svačina poměrně dobrý výsledek. Konzumace vhodných porcí sušené papáje bez přidaného cukru může být skvělým způsobem, jak snížit pocit hladu a tím snížit nadbytek kalorií v naší stravě.

Podporuje zdravé trávení

Papája by měla být konzumována lidmi, kteří mají problémy s trávicím procesem, a také trpí zácpou a nadýmáním. Vláknina a jiné sloučeniny obsažené v ovoci regulují trávicí procesy a také minimalizují problémy s nadýmáním nebo zácpou.

Bohatá na antioxidanty

Sušené ovoce papáje je pokladnicí antioxidantů, které neutralizují škodlivé volné radikály v těle. Papája je bohatým zdrojem mimo jiné karotenoidů. Její pravidelná konzumace může chránit před vážnými chronickými onemocněními.

Pečuje o zdraví jater

Výzkumy prokázaly, že konzumace papáje podporuje zdraví jater. Sušené ovoce papáje může mít antyhepatotoxické účinky. To znamená, že může účinně chránit tělo před potenciálně škodlivými účinky některých léčiv.

Podporuje zdraví srdce

Sušené ovoce papáje je bohaté na vitamín A a flavonoidy, které brání oxidaci cholesterolu a tím zabraňují ucpání krevních cév. Tyto sloučeniny také posilují krevní cévy a tím zlepšují krevní oběh a zdraví srdce.

Pomáhá snížit krevní tlak

Draslík obsažený v sušeném ovoci papáje může také pomoci kontrolovat krevní tlak a tím snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění nebo mrtvice.

Snížení zánětu kloubů

Konzumace sušené papáje také může zabránit poškození kostní tkáně, včetně poškození kloubů, díky lycopenu – sloučenině s protizánětlivými vlastnostmi, která může podporovat léčbu artritidy a zabránit výskytu degenerativních změn. Lycopene také zvyšuje imunitu těla.

Pozitivní vliv na zrak

Konzumace sušené papáje má pozitivní dopad na stav našeho zraku. Toto ovoce obsahuje velké množství vitamínu A, beta-karotenu, karotenoidů, luteinu a zeaxanthinu. Všechny tyto sloučeniny hrají klíčovou roli ve zdraví vizuálních orgánů. Konzumace papáje minimalizuje riziko vzniku vážných očních onemocnění, jako je degenerace žluté skvrny, glaukom, nebo šedý zákal.

Zlepšuje vzhled pleti a vlasů

Kyselina listová obsažená v sušeném ovoci také pozitivně ovlivňuje kondici vlasů. Díky tomu vlasy rychleji rostou a vypadají mnohem zdravěji. Vitamín A na druhé straně se podílí na procesu tvorby mazu, díky čemuž vlasy vypadají měkce a hydratovaně. Enzymy obsažené v sušené papáji také pozitivně ovlivňují vzhled pleti. Dělají ji měkkou, hladkou a pružnou.

Sušená papája – Jak ji jíst?

Sušené kousky papáji, připravené bez přidání cukru, jsou skutečným požitkem pro chuťové buňky. Můžeme je úspěšně jíst přímo z balení jako zdravou svačinu během dne. Sušené kousky papáji lze také přidávat do oblíbených jídel, obohacujíce jejich chuť. Kousky papáji se dobře hodí k jogurtu, zmrzlině, müsli nebo snídaňové kaši. Můžete je také nakrájet a přidat do smoothie nebo koktejlů. Dodají také exotickou vůni a chuť různým koláčům, muffinům, chlebovým koláčům nebo jiným pečivům.


Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
3. října 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!