Podběl lékařský nejen proti kašli

autor: Lenka Kadlíková
Právě nyní je nejvyšší čas zajít si nasbírat květy této tradiční jarní bylinky, podbělu lékařského, která Vám pomůže nejen s jarními neduhami v podobě kašle. Na listy, které obsahují více účinných látek máte čas až do léta.

Když podběl někde vidím, vzpomenu si na hromadu škváry, která roky byla před naší základní školou. Každé jaro byla plná podbělu. Zapomnětlíci měli tedy možnost podběl nasbírat přímo před školou a splnit tak svoji povinnost přinést ho do školy.

Podběl, nápadná bylina vlhkých, holých rumišť, okrajů polí a cest.

Podběl asi netřeba nijak dlouze představovat. Květy můžeme najít už v březnu nebo začátkem dubna. Jedná se o bylinku, která má drobný, ale nápadně žlutý květ. Je nezaměnitelná zejména díky svému silnému šupinatému stvolu a pazivému oddénku. Patří do stejné čeledi rostlin (hvězdnicovité) jako třeba sedmikráska. Srdčité, zespoda plstnaté a bělavé (proto název podběl) listy začínají vyrůstat až po odkvětu, koncem jara . Mají více účinných látek.

Podběl najdeme zejména na vlhkých, holých březích, příkopech, rumištích či okrajích cest. Nejde o vzácnou rostlinu. Určitě tedy najdete i vy místo, kde ve Vašem okolí roste. Zapátrejte zejména v místech, kde se ještě nedávno stavělo. Pokud neuspějete, zkuste se zeptat starousedlíků, zda nevědí kde roste lopušice, ubytník, mateří líčko, májík, podkova, koňské kopyto, babuše, babuška, devaterník, oko Kristovo, zaječí lupen. Pod těmito a mnohými dalšími názvy by ho mohli znát.

Tussilago - “tussi” - kašel a “ago” - odhánět

Už latinský název prozradí na co je tahle bylinka dobrá. Podporuje normální funkci horních cest dýchacích a obecně imunitu. Pomáhá při vykašlávání, při projevech alergie a dalších problémech s dýchacími cestami. S úspěchem se užívá i při léčbě zánětů, růže (rosacea), vředů, exémů a popálenin. Podle Maria Treben, slavné rakouské bylinkářky, narozené v českém Žatci, je velmi účinná i při závažnějších onemocněních jako je Bronchytida či začínající Tuberkulóza.

Listy a květy podbělu obsahují slizy, třísloviny, hořčiny, minerální soli, silice, fytosteroly, necidy a karotenoidy. Květy navíc obsahují vitamín C, flavonoidy, tanin, dextrin, bílkoviny, fytosteroly a žluté barvivo xantophyl. Listy mají navíc kyselinu mléčnou, kávovou, gallovou, vinnou a jablečnou, dále pak zinek, draslík, cukry, cholin a polysacharid inulin (vhodný zejména pro diabetiky).

Pozor na vysoké dávky a dlouhodobé úžívání

Podběl obsahuje také alkaloidy (tussilagin, senesionin, senkirkin), které škodí játrům. Je tedy doporučováno pouze krátkodobé užívání. Z tohoto důvodu byl z nařízení EU zrušen prodej samotného podbělu v lékárnách. Děti a kojící matky by jej měli užívat jen v rámci bylinných směsí, které obsahují maximálně 15% této byliny.

Jak užívat podběl

Květy sušíme v temné místnosti. Listy rychle na světle. Ideálně na sýtu, aby se zespoda dostal vzduch. V sušičce maximálně na 40 stupňů.

Čaj z Podběle
Vrchovatou čajovou lžičku květů, případně i listů spaříve v 1/4 litru vody a necháme krátce vyluhovat. Pro vykašlávání při zahlenění Maria Treben doporučuje směs s diviznou, plicníkem lékařským a jitrocelem, kde jsou všechny byliny zastoupené rovným dílem.

Sirup
"Z listů podbělu můžeme připravit i sirup, který se osvědčil při chorobách plic a průduškových katarech (bronchiálních katarech). Do hliněného hrnce nebo do sklenice od okurek klademe postupně vrstvu listů a vrstvu přírodního cukru, necháme usadit a postupně doplňujeme, až je nádoba plná. Potom dobře zavážeme dvěma či třemi vrstvami silného pergamenu nebo celofánu a postavíme v zahradě na chráněném místě do jámy v zemi. Na to položíme desku a celé zasypeme zeminou. Rovnoměrná teplota vyvolá kvasný proces. Po osmi týdnech hrnec či sklenici vykopeme a získáme sirup, který jednou či dvakrát převaříme. Vychladlý sirup plníme do malých sklenic se širokým hrdlem. Tento sirup nás nejlépe ochraňuje v zimě a v době chřipek. Užíváme ho po lžičkách." (Maria Treben - Zdraví z boží lékárny).

Čerstvá šťáva
Z listů odstředěním získáme šťávu. 2 - 3 lžičky užíváme s teplým mlékem nebo masovým vývarem.

Obklad
Čerstvé rozmělněné, listy rozmačkáme na kaši a přiložíme na místo, které chceme léčit.

Zdroj: kniha Zdraví z boží lékárny, autor Maria Treben



autor:
datum vydání:
19. dubna 2022


Diskuze k článku „Podběl lékařský nejen proti kašli“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!