Půjčení auta na dovolenou, na co si dát pozor

článek je inzerce, nejde o odborný text
Plánujete dovolenou, ale nejste majiteli auta, a přitom byste chtěli vyrazit po různých místech a být celkově mobilní? Skvělou variantou pro vás může být autopůjčovna. Díky ní si můžete sehnat vozidlo, které vás na cestách nezradí, jelikož bude v dobrém stavu a při správném jednání ani nemusíte platit balík. To všechno víte, ale slyšeli jste tolik negativních recenzí, že máte strach, aby vás autopůjčovna nesedřela z kůže? Připravili jsme si pro vás rychlokurz, který vás provede všemi možnými strastmi u půjčeného auta.


1. Jak si vybrat správné auto?

Výběr vozu ovlivňuje i výběr autopůjčovny. Je třeba se zamyslet nad několika body:

- Délka pronájmu – několik dní nebo měsíců, možná i let?

- Auto do města, nebo na cesty?

- Potřebujete vyjet do zahraničí?

- Jak velké budete potřebovat auto? Stačí osobní vůz, nebo chcete dodávku?

Tyto 4 body je potřeba pečlivě promyslet a dle vašich preferencí si zvolit vhodné auto, ale i autopůjčovnu. Každá autopůjčovna má jiné nabídky a tarify, a je proto dobré hledat již autopůjčovnu, která splňuje všechny vaše požadavky.


2. Jak si vybrat správnou autopůjčovnu?

Pročtěte si hodnocení autopůjčovny

Procházení referencí může znít jako klišé, se kterým každý počítá, ale není tomu tak. Kvalitní firma bude mít minimálně 250 referencí a hodnocení vyšší, než je 4,3. Příkladem kvalitního podniku je autopůjčovna Praha Taggart, která se pyšní více jak 1390 recenzemi s maximálním hodnocením na Googlu a 415 referencemi s 5 hvězdičkami na firmy.cz.

Dejte si ale pozor na klamné hodnocení – dlouhé popisy u recenzí, profesionální fotografie nebo neověřitelné profily recenzentů mohou být indikátorem falešného posudku, který si napsala sama společnost. Jestli takové reference odhalíte, zbystřete a ověřte, zda se opravdu jedná o klamné evidence, či nikoliv. Negativní výsledek jasně ukáže na nespolehlivé služby, kterým nemůžete věřit a od takových ruce dál.

Pozorujte přístup personálu a způsob komunikace

Když si půjčíte auto a budete účastníkem autonehody, potřebujete oporu právě v autopůjčovně. Jestli při zařizování výpůjčky narazíte na špatnou komunikaci, ať už ve formě nepříjemného zaměstnance, nebo naprosté ignorace, je vhodnější zvolit jinou společnost, která vám v případě nouze pomůže, a hlavně odpoví okamžitě.


3. Zařiďte si pojistné krytí

O tom bychom snad neměli ani hovořit, pojištění je prostě nutné. Je jedno jestli jste předtím nikdy neměl/a nehodu, stát se může cokoliv a pak se při absenci pojistky se nedoplatíte. Některé autopůjčovny již mají pojistné krytí uvedené v ceně auta, jako tomu je u firmy Taggart. Ale jiné ne, je proto potřeba si tuto informaci ověřit a případně si pojištění doplatit. Jestli si nechcete zařizovat pojištění u zahraniční firmy, můžete se obrátit i na české, některé z nich zajišťují pojištění aut zapůjčených v zahraniční.


4. Zvažte své řidičské schopnosti

Plánujete vyjet na dovolenou, ale nevíte, zda zvládne celou dobu řídit jen jeden řidič? Toto je celkem zásadní informace, kterou je potřeba pečlivě promyslet, jelikož možnost více řidičů se v některých autopůjčovnách musí připlácet. Pak může nastat situace, kdy nezapsaný řidič auto nabourá, v tom případě se na něj nevztahuje pojištění, a ještě vám hrozí sankce. Jestli si tedy nejste jistí, zda zvládne všechny cesty odřídit jen jeden z vás, tak raději připlaťte a uveďte do smlouvy dalšího řidiče. Lepší variantou je ale hledat čestné autopůjčovny, které nemají doplatky za dalšího řidiče, můžete se podívat do nabídky Taggart.


5. Pořádně si přečtěte, co podepisujete

Toto pravidlo platí u všeho. Tady ale dvojnásob. Některé firmy totiž dodávají do smluv dodatky se sankcemi a vy tak můžete půjčení auta nehorázně přeplatit. Smlouvu čtěte pečlivě a když nebudete čemukoliv rozumět, zjistěte, co daný bod znamená, vyhnete se velkým komplikacím při vracení auta.

Zkontrolujte si, jak je půjčení omezené, časově nebo na kilometry? Na krátkodobou dovolenou je výhodnější půjčení na dny, jestli to ale není možné, nezapomeňte si před odjezdem vyfotit stav tachometru a při sjednávání smlouvy raději uveďte alespoň o 50 km více, než máte v plánu ujet. Naopak v případě dlouhodobého pronájmu auta se vám spíše vyplatí tarif s kilometry, který je výhodnější, jelikož vás nenutí platit i za dny, kdy auto nevyužíváte.


6. Rezervujte si auto předem

Rezervaci auta umožňuje většina autopůjčoven a je to určitě velkou výhodou. Najděte si na stránkách autopůjčovny vozidlo, které vám bude vyhovovat, důkladně si prohlédněte fotografie a popis jeho stavu. V případě, kdy bude vyhovovat vám a bude vhodné na cestu, na kterou se chystáte, raději si ho zarezervujte. Autopůjčovna je poté povinna vám vámi zvolené auto, nebo lepší zařídit. Budete tak mít jistotu, že neodjedete s autem méně kvalitním, než jste si přáli.


7. Půjčení auta do zahraničí

Půjčení auta do zahraničí je o něco komplikovanější, ne všechny autopůjčovny jej umožňují. Jestli vámi vybraná autopůjčovna neposkytuje vozy do ciziny, rozhodně jejich nařízení neporušujte! Hrozí vám vysoké sankce za porušení smlouvy a v zahraničí vám nebude platit pojištění – nehoda by vás tak vyšla opravdu draho.

Jestli skutečně vyjedete za hranice Čech, vyhledejte si půjčovnu, která tuto službu nabízí, dejte si ale pozor, některé autopůjčovny si výjezd do ciziny nechávají zaplatit.


8. Nezapomínejte na doplňkové služby

Mezi doplňkové služby patří střešní nosníky, rakev, ale třeba i dětská sedačka. Dopředu si zjistěte, co je v klasických službách vaší autopůjčovny a za co se připlácí a kolik. Některé firmy se na doplňkových službách snaží vydělávat, pak by vás mohlo půjčení auta stát spoustu peněz a bylo by vhodnější hledat jinou autopůjčovnu.


9. Zkontrolujte si stav půjčeného vozu

Stav vozu kontrolujete pečlivě, zevnitř i zvenku. Do smlouvy pak uveďte každou rýhu, oděrku a škrábanec. Úplně nejlepší je každou závadu nafotit. Autopůjčovna by vám poté mohla nějaké škody účtovat, i přestože již na autě byly před vaším půjčením.

Důležité je zkontrolovat, jakou nabídku vozů půjčovna aut na dovolenou nabízí. Je vhodné, aby jí dominovala auta zánovní a v perfektním stavu, která neohrozí vaše zdraví. Kvalitní nabídkou aut se můžete například inspirovat u firmy Taggart. Ta nabízí pouze zánovní auta s nízkým počtem najetých kilometrů.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
6. května 2022


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!