Recenze knihy Tajný život stromů od Petera Wohllebena

autor: Lenka Kadlíková
Peter Wohlleben je německý lesník, který les vnímá trošku jinak než jen jako zdroj dřeva. V této knize nás zve do fascinujícího světa, který jste si před přečtením této knihy možná ani neuvědomovali, že existuje.

V knize autor kombinuje své vlastní pozorování s poznatky z vědeckých studií. Vzniklo z toho něco, čemu možná nebudete ze začátku věřit, ale jakmile se do knihy začtete, začne Vám to dávat smysl. Zejména ve chvíli, kdy se sami, vyzbrojeni novými informacemi, vydáte do lesa.

- Najednou uvidíte souvislost mezi půdou bez podrostu a stejnověkostí hustého průmyslového smrkového lesa.
- Najednou pochopíte v čem ktví výhody různověkého a druhově pestrého lesa.
- Najednou ucítíte volání o pomoc v nemocném a žíznivém lese.
- Najednou zjistíte k čemu je v lese odumřelé dřevo, když z něj zvědavě odlomíte kousek kůry a uvidíte to hemžení.
- Už víte proč je v lese tak příjemně vlhko a proč se před deštěm lépe schováte pod smrkem než listnáčem.
- Už víte proč jsou na neosázené pasece první břízky a olše.
- Už znáte zimní strategii listnáčů a jehličnanů.
- Najednou se Vám nebude chtít prořezávat vaše ovocné stromy, protože je to bolí.

To vše, a ještě mnohem víc, je velmi čtivou a srozumitelnou formou popsáno v této knize. Autor zde poodkrývá, pro většinu z nás opravdu tajný, život stromů. Přiblíží nám způsoby komunikace stromů mezi sebou a ostatními obyvateli lesa. Zjistíme jak si stromy navzájem pomáhají. Jak matky vychovávají své potomstvo, jak se brání náletům škodlivého hmyzu. Dočteme se, jaká mají specifika jednotlivé druhy stromů, nejen obecně listnáče a jehličnany. Jak stromy fungují v zimě. Proč je problém, když strom neshodí v zimě listy… Proč jsme se o tomhle neučili? Protože spousta poznatků, které autor v knize popisuje, jsou nové. Les jako společenstvo ještě zdaleka není probádán.

Tahle kniha není encyklopedií o lese, tahle kniha je úžasným příběhem ekosystému, který je jedním ze základních pomocníků v boji proti nebezpečně se zvyšující koncentraci CO2 v atmosféře. Jedním z pomocníků v naší adaptaci na klimatické změny.

Tahle kniha se po právu stala světovým bestsellerem. Můžete ji získat ve třech možných variantách. Jako audioknihu, klasickou knihu plnou opravdu čtivého textu, nejen díky autorovi, ale i kvalitnímu překladu. Jako dárek se hodí krásně graficky zpracovaná výpravná verze plná krásných fotografií. Nejnovější rozhovor s Peterem Wohllebenem na Hausbotu Petra Horkého:

Vydavatel: Kazda
Rok vydání: 2015
Počet stran: 208
ISBN: 978-80-905788-6-985-+
Autor: Peter Wohlleben - překlad Magdalena Havlová
Vazba: Pevná s přebalem

knihu koupíte tu



témata článku:
autor:
datum vydání:
14. srpna 2023


Diskuze k článku „Recenze knihy Tajný život stromů od Petera Wohllebena“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!