Vyberte si správný zavírací nůž

článek je inzerce, nejde o odborný text
Zavírací nůž je praktickou věcičkou především díky své kompaktní velikosti. Ta je ve složeném stavu až poloviční ve srovnání s nožem s pevnou čepelí. Kapesní nůž je ideální ve chvíli, kdy chcete ušetřit místo a chcete eliminovat riziko poškození zavazadla či zranění. Využijete ho cestování, ale i každodenní nošení nože v kapse. V následujících řádcích vám ukážeme, jak vybrat správný zavírací nůž právě pro vás.


Zvolte vhodný typ ostří

  • Většinou si vystačíte s nožem s hladkým ostřím. To se jednoduše brousí a uříznete s ním téměř cokoli.
  • Naproti tomu vroubkované ostří je nejlepší pro řezání lan a kůže. Zároveň není ideální pro štípání dřeva nebo pohodlnou práci s dřevem.
  • Kombinované ostří kombinuje výhody hladkého a vroubkovaného. Práce s nožem s kombinovaným ostřím je pohodlná, ale tento typ čepele má také jednu velkou nevýhodu. Zavírací nůž s kombinovaným ostřím je téměř nemožné kvalitně nabrousit v domácích podmínkách. Budete s ním muset k profesionálům.

Nůž by vám měl sednout do ruky

Výběr rukojeti závisí nejen na velikosti a tvaru vaší ruky, ale i osobních preferencích. Materiál rukojeti a její tvar jsou především o vašem osobním pohodlí.

  • Kraton je odolný a lehký a má často protiskluzovou úpravu.
  • Ocelová rukojeť bude sice ještě odolnější, ale má také vyšší hmotnost.
  • Gumová rukojeť poskytne protiskluzový povrch, což se hodí při používání nože v mokru se spocenýma rukama.

Vyberte si systém otevírání

Nejčastější způsob otevírání nože je pomocí otvoru nebo čepu na čepeli. Čep není tak ergonomický jako otvor, ale umožňuje snazší otevírání nože palcem. Pak jsou tu ještě plně automatické vystřelovací nože. Záleží jen na vás, jak rychle potřebujete mít nůž připravený k použití.

Důležitou součástí zavíracího nože je pojistka

Pojistka je u zavíracího nože klíčová. Je nezbytné, aby byla pevná a spolehlivá. Selhání pojistky by mohlo způsobit řezné poranění, v horším případě až ztrátu prstů. Nejčastěji se používají tyto druhy pojistek:

  1. Liner Lock využívá vložený kovový pruh v rukojeti. Tento pruh se napne při otevření nože a zajistí tak, že čepel zůstane pevně otevřená.
  2. Back Lock využívá odpruženého zámku, který při otevření nože zapadá do speciálního prostoru na čepeli a tím ji zajišťuje. Odjištění této pojistky je velmi pohodlné, obvykle stačí stisknout zámek na rukojeti.
  3. Frame Lock funguje podobně jako Liner Lock. Zajišťuje tedy čepel pomocí napnutého kovu. V tomto případě se však kovový prvek nachází přímo v rukojeti. Frame Lock je pevnější a spolehlivější než Liner Lock.


Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
24. května 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!