Chřapáč jamkatý
Třída: | vřeckovýtrusé - Ascomycetes |
---|---|
řád: | kustřebkotvaré - Pezizales |
čeleď: | kališníkovité - Helvellaceae |
rod : | chřapáč - Helvella |
charakteristika
Mladý chřapáč má dvou až pěti centimetrový klobouk s přibližně stejnou výškou. Za mlada bývá miskovitý, později se sedlovitě prohýbá a jakoby skládá dovnitř. Vypadá pak jako kdyby byl přeložený ze tří složených laloků, které jsou nahnuté ke třeni. Povrch plodnice je hladký a lysý. Barva vnější strany je hnědošedá až modrošedá, uvnitř v rozmezí světle šedé až po černou ve stáří.
2-10 centimetrů vysoký a 1-2 centimetry široký třeň je na první pohled dosti pokroucený, hluboce zbrázděný a tak jako nepravidelně hranatý až oblý. Zbarven je do bíla či má lehce našedlou barvu. Výjimkou nejsou ani tmavší odstíny hnědošedé a olivově nazelenalé. Celý třeň je dutý.
Bílá dužnina se lehce drobí a je velmi křehká.
rozšíření
Chřapáče jamkatého můžeme najít během léta, ale i v chladnějších podzimních měsících roku. Roste především v listnatých lesích. Najít ho můžeme i v trávě nebo mechu lesních cest a palouků. Výjimkou není ani na hnijícím dřevě. Vydat se za ním můžeme takřka do celého mírného pásu severní polokoule.
možné užití
Pro svou jemnou chuť a slabou zemitou vůni lze chřapáče přidávat do nejrůznějších houbových pokrmů. Nejvhodnější pro přípravu jsou ovšem mladé plodnice, protože ty starší bývají tužší.
český název | chřapáč jamkatý |
---|---|
latinský název | Helvella lacunosa |
hlavní znaky | klobouk s nepravidelně poskládanými laloky většinou přirostlými ke třeni, zbarvení do hnědošedé až modrošedé, jamkatý třeň, křehká dužnina |
rozšíření | mírný pás severní polokoule, listnaté lesy |
doba sběru | léto, podzim |
poživatelnost | jedlá houba |
zdroje:
http://encyklopedie.seznam.cz
Antonín Příhoda; Kapesní atlas hub 1
foto: Jaroslav Malý - www.naturfoto.cz
Další články na podobné téma | ||
---|---|---|
Babička: „Nemáš prosím nějaké suché pečivo pro zvířátka?“ Já: „Mám, ale… | Přerod v moderní zoo | Masožravky v české přírodě |
zobrazit více článků... |