Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Kulíšek nejmenší - Glaucidium passerinum

autor: Lenka Kadlíková
Nejmenší evropská sovička, velikostně podobná například špačkovi, patří nejen u nás mezi zvlášť chráněné druhy.

třídaPtáci
řád Sovy - Strigidae
čeleďSovovití - Tytonidae
rodkulíšek - Glaucidium

Vzhled

Tato nejmenší evropská sovička měří pouhých 16 cm a rozpětí křídel má 34 - 38 cm. V porovnání s tělem má poměrně malou hlavu, která je stejně jako záda a letky pokryta tmavěhnědým peřím se světlými skvrnami. Na břiše a krku převažuje bílá. Je známá svým pocukávání ocasem pokud jí někdo vyruší.

Rozšíření

Tuto sovu lze najít v převážně horských jehličnatých a smíšených lesích severní a střední Evropy a v Alpách.

Způsob života a potrava

Jako ostatně většina sov, patří i kulíšek nejmenší k nočním ptákům. Nejaktivnější je v podvečer. Nejlépe ho lze poznap podle jeho volání, které se podobá spíše jiným ptákům než sově. Často ho můžeme slyšet v době, kdy si hájí svůj revír. Při této činnosti je kulíšek poměrně agresivní. Nezalekne se žádného soka, ani člověka. V žádném případě se však nemusíte bát toho, že by na Vás kulíšek bedůvodně v lese zaútočil. Jiná věc však nastane, pokud se budete snažit napodobit hlas jiného samečka. V tom okamžiku bleskurychle přiletí i z několikasetmetrové vzdálenosti. Této skutečnosti velmi často využívají ornitologové při sčítání počtu jedinců v dané lokalitě.

Kulíšek se živí drobnými hlodavci a ptáky, které loví vetšinou navečer. Pouze v době hnízdění je aktivní i přes den. Patří mezi sovy, ke kterým se lze přiblížit na velmi malou vzdálenost.

Rozmnožování

Kulíšek si staví svá hnízda v dutinách starých stromů. Často používá i stará hnízda šplhavců (datlů, žlun či strakapoudů). Tuto dutinu pár obývá zpravidla několik let.

Samička snáší koncem dubna či začátkem května 5 - 6 vajíček. V období, kdy samička sedí na vajíčkách, obstarává sameček sobě i samičce potravu - to trvá zhruba 28 dní.

Ochrana

Kulíšek nejmenší je silně ohrožený, zvláště chráněný druh.

český název Kulíšek nejmenší
latinský název Glaucidium passerinum
hlavní znaky nejmenší naše sova, tmavěhnědá hlava, záda a letky s bílými skvrnami, světlé břicho s podélnými tmavými pruhy
způsob života v páru
rozšíření ČR Jižní čechy, Krkonoše, Beskydy, Vysočina
rozšíření svět Severní a střední Evropa, Asie
potrava drobní hlodavci a ptáci, někdy hmyz
doba sezení na vejcích 28 dní
počet mláďat 5-6
ochrana silně ohrožený, zvláště chráněný druh

zdroje
hpaktualizace.wz.cz
www-ext.rozhlas.cz

Fotografie: Jiří Bohdal - www.natufoto.cz





autor:
Lenka Kadlíková
email: lenka@priroda.cz
www stránky: http://www.priroda.cz

datum vydání:
28. února 2005


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Kulíšek nejmenší - Glaucidium passerinum


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: