Bez červený nebo též hroznatý, jedovatý příbuzný bezu černého

autor: Mgr. Jana Hájková
Keř bezu červeného poznáte podle žlutavých květů a jeho plody jsou oproti bezu černému červené. Pozor však na otravu. Marmeládu k jídlu si z něj prostě neuděláte.

Třída - vyšší dvouděložné (Rosopsida)
řád - štětkotvaré (Dipsacales)
čeleď - zimolezovité (Caprifoliaceae)
rod - bez (Sambucus)

Charakteristika

Bez červený je rostlina z čeledi zimolezovitých. Tento keř dorůstá do výšky mezi jedním až čtyřmi metry. Jeho kůra má barvu hnědou, případně šedo až černohnědou. Bezové větvičky bývají vzpřímené, někdy taktéž obloukovitě klenuté. Pro bez jsou typické tzv. lenticely neboli čočinky. Jedná se o malé, oválné, černě zbarvené útvary, jež připomínají bradavice. Větve bezu jsou silné a bez chloupků. Dřeň červeného bezu označována taktéž jako tzv. duše má skořicově nahnědlou barvu. Rodové označení Sambucus pochází „z řeckého slova sambuke (strunný nástroj používaný v antickém Řecku vyráběný z bezového dřeva).“ (zdroj : 1)
Listy vyrůstají na až 25 centimetrových čepelích, jsou lichozpeřené a jednotlivé lístky vejčité. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je latovité, mnohokvěté, vejcovité, přímé květenství. To dorůstá do délky až 7 cm a do šířky 5 cm. Tato rostlina kvete v období od dubna do května. Oproti bezu černému jsou květy zelenožlutavé až žlutavé, bývají drobné a voní po mouce. Kalich květu má trojúhelníkovitě vejčitý tvar. Plodem bezu červeného jsou stejně jako u bezu černého kulaté peckovice. Když dozrají, mají červenou barvu. Uvnitř zhruba pětimilimetrové kuličky jsou malé zploštělé pecičky. A právě díky tomu, že se jedná o oblíbenou potravu ptáků, jsou semena této rostliny rozšiřována jejich výtrusy po okolí.

Rozšíření

Bez červený patří stejně jako ten černý mezi původní druhy naší flory. Najdeme ho ale taktéž od střední Evropy až na západní hranici evropské části Ruska. V jižnějších oblastech se vyskytuje v severnějších částech Apeninského a Pyrenejského poloostrova. Či v oblasti od Malé Asie až po sever Číny, kam byl dovlečen.
Ideální půda pro jeho růst by měla být bohatá na živiny, vlhká, s neutrálním či méně kyselým PH. Roste především ve výše položených oblastech, tedy hlavně od pahorkatin do hor. Najít ho můžeme jak v jehličnatých, tak i v listnatých lesích nebo na loukách.

Ochrana

Nejedná se o chráněný druh. Jeho rozšíření napomohlo zvýšení využívání fosilních paliv po druhé světové válce, kdy v lesích zůstává značné množství klestí.

Možné užití (a zajímavosti)

U bezu černého jsou jedovaté pouze listy a kůra. Zato u bezu červeného jsou mírně jedovatá i semena.Ta totiž obsahují amygdalin. Tento glykosid přírodního původu známe například z mandlí. Dříve se keř občas využíval v lidovém léčitelství, především kvůli obsahu vitaminu C v plodech. Dnes se již nevyužívá. Tak maximálně bych vám doporučila získat z něj olej, který je následně vhodný pro výrobu domácího mýdla.

český název - bez červený
latinský název - Sambucus racemosa
hlavní znaky - keř (1-4 m), větvičky se skořicově nahnědlou duší, lenticely, květy zelenožlutavé až žlutavé, plodem kulaté červené peckovice se semeny, jedovatý
rozšíření - většina Evropy, od Malé Asie až po sever Číny; pahorkatiny až hory
doba květu - IV-V
půda - (vlhká, jílovitá...)
ochrana - není

Zdroje informací:
1) www.kvetenacr.cz
2) www.wikipedia.org



autor:
datum vydání:
15. června 2018


Diskuze k článku „Bez červený nebo též hroznatý, jedovatý příbuzný bezu černého“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!