Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Jalovec obecný - Juniperus communis L.

autor: Jan Havránek
Stálezelený, pomalu rostoucí keř, který se stal oblíbeným a vděčným obyvatelem většiny zahrad.

třída Pinopsida
řád Borovicovité (Pinales)
čeleď Cypřiškovité (Cupressaceae)
rod Jalovec (Juniperus)

Charakteristika

Stálezelený, pomalu rostoucí keř. Větvení začíná již několik centimetrů nad zemí nebo je větvený už od země. Celkový tvar je velice proměnlivý. Zde můžeme rozlišit dva poddruhy:

Poddruh pravý (ssp. communis), se vyznačuje vzpřímeným růstem většinou mírně zúženou korunou. Tento poddruh roste v nížinách na stanovištích z příhodnými podmínkami.
Poddruh nízký (ssp. alpina), menší poléhavý keřík rostoucí ve vyšších nadmořských výškách. Jehlice jsou kratší a širší než u j.o. Pravého.

Kůra jalovce je mírně drsná, odlupující se ve velkých plátech. Jehlice jsou trojitém přeslenu, na spodu z bílým pruhem (drobné průduchy).

Jalovec je oblíbený a vděčný keř rostoucí na většině zahrad. O tom svědčí o počet vyšlechtěných forem. Jejich počet dosahuje několika tisíc a mezi jednotlivými jsou velice výrazné rozdíly. Například f. 'Hibernica', která má velice úzkou korunu s modrozelenými jehlicemi a f. 'Repanda', která je naopak poléhavá a jehlice jsou šedavě bílé.

Rozšíření

Hlavní rozšíření jalovce je v Evropě a Asii. Evropský výskyt je takřka kosmopolitní.

Vyskytuje se od nížin až do horských oblastí (Monte Rosa 3700 m.n.m.). V ČR je rozšířen poněkud ostrůvkovitě. Největší výskyt je na území Bílých Karpat. Poddruh alpina je rozšířen i v oblasti Krkonoš a Jizerských hor.

Ochrana

Podle vyhlášky Ministerstva životního prostředí ČR č. 395/1992 Sb. je chráněn pouze jeden poddruh - alpina. Je veden v kategorii silně ohrožený. Podle Červeného seznamu se do kategorie C2 (silně ohrožený) řadí ty druhy jež jsou trvale na ústupu. Jejich zastoupení se snížilo až na 50% oproti původnímu výskytu.

Možné užítí

Plody jalovce jsou bohaté na silice, třísloviny a sacharidy. Proto jsou hojně využívány při aromatizaci výrobků (pálenky, uzení masa). 'Jalovcovou' vyráběli již naše prababičky a praprababičky. Byl to levně vyrobený (jalovec se dal natrhat v každém lese), chutný alkohol.

český název jalovec obecný
latinský název Juniperus communis
hlavní znaky jehlice jsou v přeslenu po třech, plod je modrá bobule
rozšíření v ČR pouze ostrůvkovitě
doba květu duben, ve vyšší polohách květen, červen
délka života až 100 let
půda mírně kyselá, ale i na písčitých půdách
plod bobule, jalovička
ochrana pouze poddruh nízký (ssp. alpina)

Zdroj:
www.biotox.cz
Keře (Gunter Steinbach, edice Průvodce přírodou (1997))





autor:
Jan Havránek
email: honza@prirodou.cz

datum vydání:
4. března 2005


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Jalovec obecný - Juniperus communis L.


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: