Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Ledňáček říční - Alcedo attnis

autor: Kolbabová
Jeden z našich nejpestřeji zbarvených a nejkrásnějších ptáků.

Třída: ptáci - Aves
Řád: srostloprstí - Coraciiformes Forbes, 1884
Čeleď: ledňáčkovití - Alcedinidae Rafinesque, 1815
Rod: ledňáček - Alcedo Linnaeus, 1758
Druh: ledňáček říční - Alcedo atthis (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Ledňáček patří k výrazně zbarveným ptákům. Hlava a křídla jsou tyrkysově modrá a bříško hnědé až rezavé. Od delšího tmavého zobáku k týlu se táhne hnědobílý pruh. Bílé peří má ledňáček i těsně pod zobákem. Váží asi 40g a měří 15-17cm, přičemž má rozpětí křídel 25cm.

Rozšíření

Ledňáčka nalezneme nejen v celé Evropě, ale také v jižní Asii, ale i na severu Afriky. Na východě se zabydlel na Šalamounových ostrovech v Tichém oceánu.

Způsob života a potrava

Ledňáčci milují samotářský život, který tráví u klidně tekoucích a průzračně čistých potoků, kde jsou zároveň chráněni proti větru. Hnízda si vyhrabává zobákem ve strmých březích vod. Tito ptáci upřednostňují místa, kde do vody zasahují větve. Na těch pak sedávají a ve vodě pozorují svou kořist, jakmile nějakou spatří vrhají se s křídly přitisknutými k tělu téměř kolmo do vody. Pevně zobákem sevřou rybu a pomocí křídel se vynoří na hladinu, kde kořist usmrtí. Ryby polykají hlavou napřed, aby jim šupiny nepoškrábaly hrdlo. K nasycení potřebují alespoň 10 malých rybek.

Rozmnožování

Při námluvách odehrávajících se v období od května do září podnikají oba ptáci divoké honičky. Tyto honičky mohou trvat i několik hodin a končí většinou tím, že samec přivede samičku ke svému hnízdu. Pokud hnízdní dutina ještě není hotová , nalétají oba ptáci prudce do břehu tak dlouho, dokud se neobjeví důlek v kterém pak vyhrabávají tunel, který se na konci mírně rozšiřuje. Jakmile je hotov začíná tzv. zásnubní krmení, kdy samec nosí samičce potravu, to ji dodá dostatek energie při snášení vajec. Samice jich snese obvykle 6-7 a jsou čistě bílá. Na vejcích sedí 23-27 dní a v sezení se oba rodiče střídají a stejně tak to je i při krmení.

Ochrana

V mnoha místech početní stavy výrazně klesají. To vše je zapříčiněné především znečišťováním životního prostředí a nedostatku míst ke hnízdění, proto se stal ledňáček říční chráněným druhem.

Český název: Ledňáček říční
Latinský název: Alcedo attnis
Hlavní znaky: tyrkysově zbarvená křídla
Způsob života: Samotářký
Rozšíření ČR: Čisté potoky a říčky
Rozšíření svět: Evropa, jižní Asie, severní Afrika/td>
Potrava: ryby
Doba sezení na vejcích: 23 - 27 dnů
Počet mláďat: 6 - 7
Ochrana: Silně ohrožený druh

Zdroje:
Velká encyklopedie zvířat
Ohrožená zvířata- Miloš Anděra

Fotografie: Jiří Bohdal - www.natufoto.cz





autor:
Kolbabová
email: AmeliK@seznam.cz

datum vydání:
16. srpna 2006


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Ledňáček říční - Alcedo attnis


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: