Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Mlynařík dlouhoocasý - Aegithalos caudatus

autor: Kolbabová
Díky výrazným rozlišovacím znakům si hp snad nelze poplést s jiným druhem.

Třída: ptáci - Aves
Řád: pěvci - Passeriformes
Čeleď: mlynaříkovití - Aegithalidae Reichenbach, 1850
Rod: mlynařík - Aegithalos Hermann, 1804
Druh: mlynařík dlouhoocasý - Aegithalos caudatus (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Bílé, červené a vínově růžové zbarvení, ale hlavně velice dlouhý stupňovitý ocas, který za letícím mlynaříkem doslova vlaje, to jsou jasné znaky, podle kterých si ho nemůžete splést s jiným ptákem. Celé tělo mlynaříka měří 14 cm a z toho celých 8 cm připadá na ocásek. Hmotnost se pohybuje okolo 7-10 g.

Rozšíření

Mlynaříci osidlují rozsáhlé území od britských ostrovů, přes Evropu a Asii až po Japonsko a Kamčatku. U nás se vyskytují ve 2 barevných rasách.Severská rasa se pozná podle čistě bílé hlavičky, středoevropská rasa podle červeného pruhu, který se táhne přes oko na krk.

Způsob života a potrava

Mlynaříky najdete ve smíšených lesích, parcích a ve velkých zahradách. Jehličnatým lesům se vyhýbají. V zimě můžete mlynaříka spatřit i v městských parcích, kde hledají potravu, která se skládá z hmyzu jako např. ploštice, mravenci, housenky, kukly pavouků atd. Při výzkumu bylo v potravě mlynaříků zjištěno až 90% různých škodlivých druhů hmyzu. Místo k hnízdění hledají v hustých větvích, kde si pomocí mechu a lišejníku spletou hnízdo, které pak vypadá jako veliké vejce vysoké 12 až 25 cm a široké kolem 10 cm. Hnízdo je uzavřené, vystlané zvířecí srstí a peřím, stavba trvá 3 týdny.

Rozmnožování

Mlynaříci hnízdí obvykle 2 krát do roka. První snůška se objevuje v dubnu až květnu a druhá pak v květnu, nebo červnu. První snůška bývá vždy početnější, obsahuje 10-12 bílých, červenohnědě kropenatých vajíček. Druhá snůška je už slabší, čítá 6-7 vajec. Vejce zahřívá samička, podle některých zdrojů ojediněle i samec. Po 12-13 dnech se začínají líhnout mláďata, ti pak v hnízdě v péči obou rodičů zůstávají 15-18 dní.

Ochrana

Mnozí lidé si ani neuvědomují jaké má mlynařík zásluhy na regulaci počtů škodlivého hmyzu, který jinak dokáže způsobit velké škody v zemědělství.





autor:
Kolbabová
email: AmeliK@seznam.cz

datum vydání:
10. října 2006


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2021 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.