Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Tchoř tmavý - Mustela putorius

autor: Jana Šoltésová
Tchoř tmavý je samotářský noční lovec. Dnes se na mnoha územích Evropy vyskytuje již jen vzácně (včetně ČR), protože mnohá podmáčená a vlhká území, která rád obývá, byla odvodněna a zkultivována. Všichni poznáme tchoře především podle jeho pachových žláz, které používá na svou obranu.

Třída: Savci - Mammalia
Řád: šelmy - Carnivora
Čeleď: lasicovití - Mustelidae
Rod: lasice - Mustela
Druh: Tchoř tmavý - Mustela putorius

Vzhled

Tchoř tmavý má dlouhé ploché tělo na krátkých končetinách a huňatý ocas. Jeho srst se skládá z tmavohnědých až černých drsných pesíků, kterými prosvítá jemná a hustá žlutavá podsada, břišní strana těla je spíše černá. V zimě se tchořům mění barva srsti z tmavohnědé na stříbřitě šedou. Oči má malé a uši bývají krátké a zakulacené. Výrazným znakem je charakteristická obličejová maska, tvořená velkými bílými plochami, která tchoře odlišuje od fretky a jejich společného křížence. Za zajímavost lze považovat, že vznikla zdomácněním tchoře tmavého a byla používána k lovu králíků. Je poněkud menší a má nejčastěji krémově bílou srst. Tchoř má výšku zhruba od čtyř centimetrů až do šesti centimetrů. Délka těla se pohybuje kolem 30 – 48 cm. Hmotnost tohoto malého tvorečka je 500 - 2000 g. Tchoř tmavý je zdatný lovec, který se pohybuje většinou v noci a sám. Samci si udržují zpravidla stálý revír o velikosti okolo 2500 ha, který si tvrdě hájí před jinými samci. Samice mají mnohem menší, někdy i navzájem se překrývající teritoria. Tchoři si svá území značkují pomocí olejovitého, žlutě zbarveného výměšku řitních žláz, který je vyhlášený svým ostrým zápachem. Jsou-li napadeni používají jej tchoři jako obrannou "chemickou zbraň".

Příbuzné druhy: nejbližším příbuznými jsou fretka (Mustela putorius furo) a tchoř stepní (Mustela eversmanni).

Rozšíření

Tchoř tmavý si vybírá především vlhčí území, ale je rozšířen i v lesnatých oblastech a v blízkosti lidských sídel. Je smutné, že nejčastějším znamením, které prozradí přítomnost tchoře v okolí, jsou odrostlá mláďata, která najdeme přejetá na silnicích. Velmi často se to stává na podzim, kdy je matka opustí a mladí tchoři se vydávají do okolí, aby si nalezli své vlastní nové území. Výskyt v Evropě od pobřeží Atlantického oceánu až po Ural na východě, od jižního Norska a Švédska na severu až po Středozemní a Černé moře na jihu.

Způsob života a potrava

Tchoř tmavý loví potkany, myšovité hlodavce, králíky a zajíce, ptáky, žáby včetně ropuch, které jsou pro mnoho jiných zvířat nepoživatelné, ještěrky i hady. Je to sice malá, ale nebezpečná šelma, která často usmrtí celý vrh své oběti, ale sežere z něj pouze jedno či dvě zvířata. Mnohdy podniká loupeživé výpravy do kurníků, kde usmrtí velké množství drůbeže, než ho hysterické kdákání zažene na ústup. Tchoři jsou nebojácní lovci a často napadají i kořist, která je mnohem větší než oni. Úlovek usmrcují kousnutím do týlu. Samci tchoře tmavého mají hmotnost jedenapůlkrát vyšší než samice. Samci tak loví převážně větší kořist a menší zvířata přenechávají samicím. Tím se vyhýbají vnitrodruhové potravní konkurenci.

Rozmnožování

Námluvy u tchořů probíhají v době od února až do dubna a většinou následuje pouze jeden vrh v roce. Zvláštní svatební rituál trvá asi jednu hodinu a samec se při něm zakusuje samici do šíje a krku, což ona bez odporu snáší. Pak následuje několikeré páření. Tento rituál podněcuje u samice funkci pohlavního ústrojí, a zaručuje tak úspěšné oplodnění. Samice si buduje kryté hnízdo ze suché trávy a mechu. V něm po 40 - 43 dny trvající březosti přivede na svět pět až deset mláďat, která pak velice starostlivě opatruje. Během prvních dní opouští samice hnízdo na krátký čas, aby se nažrala, vykálela a vymočila. Tak zůstává hnízdo stále čisté, což je charakteristická vlastnost pro celou tuto čeleď. Matka kojí mláďata po dobu jednoho měsíce a ke konci této doby jim začne přinášet také malé kousky masa, které mláďata kousají ještě dříve, než jsou zcela odstavena. Ve stáří jednoho měsíce otevírají mladí tchoři oči a následují matku poprvé ven z hnízda. Během dvou následujících měsíců si pod ostražitým dohledem matky hrají, učí se lovit a seznamují se s nejbližším okolím. Ve stáří tří měsíců jsou již zcela soběstační, i když ještě zůstávají s matkou.

Ochrana

Na mnoha místech střední Evropy se stavy tchoře tmavého drasticky snížily. Dříve býval každodenním návštěvníkem vesnic a zemědělských usedlostí, ale v dnešní zkultivované a upravené krajině přichází o přirozené úkryty i zdroje potravy, které nacházel v rozmanité vegetaci.

Tchoři se dříve lovily pomocí psů. Bylo to dokonce považováno za regulerní sport. Dnes hlavně lesníci považují tchoře za vítaného pomocníka, protože je velmi užitečný v boji proti škodlivým drobným hlodavcům, kteří ničí kůru mladých stromků, a tak oslabují lesní kultury. Také sedláci a hospodáři nemají nic proti tomu, aby se jim tchoř usadil ve stodole, protože množství potkanů a myší, které uloví, je opravdu značné. Tchoří kožešina je velmi kvalitní, hustá a sametově hebká, a proto velmi žádaná; není proto divu, že byla pro obchodníky s kožešinami velmi vyhledávaným zbožím. Ještě v sedmdesátých letech se do střední Evropy dováželo velké množství tchořích kožešin. Dnes je však tento obchod na ústupu.

Český název Tchoř tmavý
Latinský název Mustela putorius
Pohlavní dospělost V březnu následujícího roku po narození, někdy v 8. měsíci
Doba březosti 40 – 43 dní
Rozšíření v ČR Velmi vzácně, lesnaté oblasti, vlhčí území, blízkosti lidských sídel
Rozšíření ve světě Evropa
Potrava potkani, králíci, zajíci, hraboši, ptáci, jejich vajíčka, žáby, ještěrky
Způsob života Samotářský, loví v noci
Délka života 5 - 6 let
Ochrana Ano

Zdroj:
Kol. Autorů (2000):Encyklopedie zvířat 2000;IMP BV/international Masters Publishers s. r. o.;01 60 20-008

fotografie: Uwe Walz - www.walz-naturfoto.de





autor:
Jana Šoltésová
email: jennynka19@seznam.cz

datum vydání:
15. prosince 2006


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2022 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.