Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Kočka divoká - Felis silvestris

Kočka divoká byla v 19. století pronásledována jako škůdce a úhlavní nepřítel lidských vesnic. Byla lovena a hubena na celém území českého království. Díky tomu se dnes ve volné přírodě téměř nevyskytuje, až na pár vzácných výjimek. U nás patří kočka divoká k jedinému zástupci kočkovité šelmy hned po rysu. O něco více je rozšířená u našich sousedů na Slovensku nebo v Bavorsku či Rakousku.

Kočka divoká - klikněte pro zobrazení detailuKočka divoká
autor: Jiří Bohdal, http://www.naturfoto.cz
Kmen Strunatci - Chordata
Třída Savci - Mammalia
Řád Šelmy - Carnivora
Čeleď Kočkovití - Felidae
Podčeleď malé kočky
rod Kočka - Felis

Vzhled

Na první pohled je kočka divoká o mnoho zavalitější, než domestikovaná kočka domácí. Je to z toho důvodu, že se její srst stává hustější a delší, jako odezva na blížící se zimní čas. Její váha může vyšplhat až ke 12. kilogramům. Rovněž má větší hlavu a šedohnědě až šedožluté zbarvení s výrazným pruhováním. Krémově žluté břicho a hřbet se širokým tmavým pásem je typickou charakteristikou kočky divoké.

Rozšíření

Kočka divoká je ve volné přírodě velkou raritou. Její cílené lovení ji dostalo až na pokraj úplného vyhubení. Dnes je součástí některých národních parků. Volně v přírodě na ni narazíte na Slovensku, Německu, Rakousku, ale i v České republice.

Způsob života a potrava

Kočka divoká je přímo přizpůsobena k životu v lesích, podhůří či vrchovinách. Jakmile se usadí, zmapuje si oblast okolo 50-100 hektarů. Loví výhradně v noci. Z 80% se krmí hlodavci, ale i ptáky a to až do velikosti slepic. Ve velmi výjimečných případech si smlsne i na zajíci či na divokém králíkovi.

Rozmnožování

Doba páření je stanovena na jarní měsíce. Partnera si vyhledává hlasitým mňoukáním. Vrhá v dubnu až v červnu. Své mláďata opatruje a dokáže zaútočit i na člověka.

Ochrana

Kriticky ohrožený druh.

Možnost záměny

Kočku divokou si můžete zaměnit se zaběhlou kočkou domácí, jiná záměna není možná.

český název Kočka divoká
latinsky název Felis silvestris
hlavní znaky Zavalitá postava, huňatější srst
hmotnost 1,2-11 kg
výška 47-80 cm
rozšíření Čr Národní park Podyjí
rozšíření svět Slovensko, Německo, Rakousko
potrava Hraboši, myši
pohlavní dospělost 12 měsíců
doba březosti 65 dnů




Debata k článku 'Kočka divoká - Felis silvestris'

Reklama



Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Rychlost zvířat
Jak rychle se pohybuje toto zvíře?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 44%

Vyhledávání


Facebook

Tapety na plochu


tapeta Mladá kopřiva

Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2018 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz