Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   originální samolepky Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na obrázky DraGIF.cz

Holub skalní - Columba livia

Holub skalní patří mezi tzv. ferální živočichy - zdivočelé formy původně domácích holubů. Je jedním z nejběžnějších ptačích obyvatel měst téměř celého světa.

Holub skalní - klikněte pro zobrazení detailuHolub skalní, autor: Alexandra Petříková
třída ptáci (Aves)
řád měkkozobí (Columbiformes)
čeleď houbovití (Columbidae)
rod holub
druh holub skalní (Columba livia)

Vzhled

Holub skalní je středně velký pták, délka jeho těla je 30–35 cm. Má modrošedou barvu, krk je lesklý zelený a hruď vínově fialová, rovněž s kovovým leskem. Na křídlech má dva výrazné černé pruhy, konec ocasu je tmavý. Zobák se vyznačuje charakteristickým bělavým ozobím. Samci jsou o něco větší než samice, ale ve zbarvení není mezi oběma pohlavími žádný rozdíl. Prachový šat mláďat je nažloutlý, odrostlá mláďata jsou hnědá.

Rozšíření

Tento pták se hojně vyskytuje po celém světě, početné populace žijí ve Středomoří. Holub skalní - klikněte pro zobrazení detailuHolub skalní
autor: Alexandra Petříková

Způsob života a potrava

Holub skalní je předchůdcem všech plemen holubů domácích (Columba livia f. domestica). Dnešní holubi skalní jsou však opětovně zdivočelou formou domácích holubů. Jsou to stálí ptáci, zůstávají u nás po celý rok. Díky všežravosti, přizpůsobivosti a nenáročnosti při výběru hnízdiště si udržují stálé a velké populace.

Živí se semeny, pupeny, různými plody, mladými rostlinkami, hmyzem, plži i zbytky lidské potravy. V době setí se hojně pasou na polích v okolích měst, čímž způsobují značné škody. Například pražská populace holubů (čítající asi 200 000 jedinců) spase denně až 5 tun výsevu. Ke správnému trávení potřebují holubi v žaludku drobné kaménky, tzv. Grit.

Rádi se zdržují v blízkosti lidských obydlí a nejhojněji jsou zastoupeni ve městech, kde se jim dobře daří i díky přikrmování. Nicméně právě ve městech jsou považováni za škůdce, jsou přenašeči parazitů, chorob a poškozují stavby. Ničí je vyzobáváním vápna a malých kaménků z malty, rovněž jejich trus je velmi agresivní a narušuje povrch materiálu.

Tito ptáci se ozývají vrkáním „rúúrúú-ruk“, které lze zaměnit s vrkáním hrdličky. Ta má však hlas jemnější a vyšší.

Délka života holubů je maximálně 15 let, ale běžně hynou ve věku 3–4 let.

Rozmnožování

Holubí hnízda najdeme na skalních výběžcích, jež ve městech nahrazují římsy, půdy, věže, různé skuliny a architektonické prvky staveb. Jsou vystlána nenáročně stébly či větvičkami. Dutiny ve stromech nebo budky holub nikdy nevyhledává.

Na vejcích sedí pouze samice 17–18 dní, u krmení se však střídá se samcem po dobu čtyř až pěti týdnů. Snůška čítá obvykle dvě mláďata, ale samice může hnízdit dvakrát až třikrát, někdy i čtyřikrát ročně. Holubi tvoří trvalé páry. Holub skalní - klikněte pro zobrazení detailuHolub skalní
autor: Alexandra Petříková

Ochrana

Holub skalní byl vyňat z ochrany ptáků. Vztahuje se na něj státem podporovaná legální regulace ve městech, a to trávením, pomocí odchytu, odběru vajec, mláďat i dospělých jedinců a jejich usmrcením, omezováním vstupu do hnízdišť atd.

Možnost záměny

Holuba skalního lze zaměnit s holubem doupňákem, liší se však celkově výraznějším zbarvením. Holub doupňák je jednolitě šedý se zeleně lesklým krkem, postrádá světleji vybarvené části těla či výrazné pruhy na křídlech.

český název holub skalní
latinský název Columba livia
hlavní znaky kovově lesklý zelený krk a fialová hruď, dva tmavé pruhy na křídlech a tmavý ocas
hmotnost 180–360 g
délka 30–35 cm
rozšíření ČR na celém území
rozšíření svět po celém světě, vyjma arktických oblastí a Jižní Ameriky
potrava semena, plody, hmyz, odpadky
počet mláďat 2, hnízdění obvykle 2–3× ročně
délka života 3–4 roky, maximálně 15 let
ochrana nepodléhá ochraně, ve městech státem podporovaná regulace

zdroje:
www.biolib.cz
www.ptacisvet.cz
http://ochrana.proti.holubum.sweb.cz/studie.htm





Debata k článku 'Holub skalní - Columba livia'

Reklama



Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Zvířata v pohádkách
V jaké známé pohádce má svou roli toto zvíře?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 71%

Vyhledávání


Facebook

Tapety na plochu


tapeta Zima

Reklama

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.


© 2004 - 2018 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz