Biosmršť – aneb pojďme s mobilem hledat invazní druhy

autor: Lenka Kadlíková
Příští týden 26.-28. května 2023 se koná již druhý ročník celorepublikové akce, která má pomoci zmapovat invazní druhy v České republice. Vyrazte na procházku a pomozte vědcům zmapovat situaci s druhy, které byly do české přírody zavlečeny a dělají tu neplechu. Stačí vám k tomu mobil.

Pokud se vyskytujete v Praze, možná jste se účastnili City Nature Challenge. Toto je něco podobného ale zaměřeného na určité druhy v celé ČR.

Proč a jak se zapojit

Invazní nepůvodní druhy jsou problém, protože většinou na nové lokalitě nemají přirozeného nepřítele a nekontrolovaně se množí. Určitě znáte případ králíků v Austrálii nebo u nás nepůvodních asijských „berušek“. Nejde ale jen o zvířata. Problematické jsou i rostliny například křídlatka, která sem byla původně dovezena jako okrasná rostlina. Nyní pustoší zejména břehy potoků a řek, kde po jejím útoku neroste podstatě nic jiného.

Klidně se může stát, že narazíte na nové stanoviště. Vědcům tak díky záznamu v aplikaci o tom dáte zprávu a oni budou moci včas zasáhnout. Včasný zásah totiž znamená méně zlikvidovaných místních druhů a méně vynaložených peněz. To stojí určitě za to.

Stačí si do mobilu nainstalovat aplikaci Inaturalist do které budete zaznamenávat svá pozorování a zapojit se do projektu Biosmršť. Nahrajete fotku a aplikace Vám nabídne název druhu, který je na fotce. Veškeré záznamy kontrolují vědci, takže se nemusíte bát vložit ani fotky, kde si nejste jisti správným druhem. Pozorování pak můžete vložit do projektu. Je to velice intuitivní. Pokud nechcete instalovat aplikaci, lze vše venku vyfotit a vložit pozorování pohodlně z počítače na www.inaturalist.org

Které druhy hledat?

Na procházku se vyplatí se trošku připravit. Zejména pokud půjdete s dětmi. Omrkněte uvedený seznam druhů, zjistěte, kde by se ve vaší blízkosti mohly vyskytovat. Na kartách jednotlivých druhů můžete najít i srovnání s podobnými druhy. Podle toho naplánujte trasu. Ať děti nejsou smutné, že jste žádný takový druh nenašli. Ikdyž ono by to bylo vlastně dobře :-).

Bližší informace o invazních druzích v ČR najdete I na invaznidruhy.nature.cz

Akce je pořádána v rámci projektu COST Alien CSI a bude probíhat v několika evropských zemích současně, 26.-28. května 2023. Jak si vedou ostatní země, si můžete prohlédnout v zastřešujícím projektu Alien CSI Bioblitz.

Akce je podpořena některými vědeckými společnostmi, například Českou společností ornitologickou, Českou společností entomologickou, Českou společností pro ekologii a Českou botanickou společností.

Na akci se bude podílet i Agentura ochrany přírody a krajiny, Národní muzeum a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Pokud máte na příští víkend jiný plán? Svá pozorování můžete do Inaturistu vkládat kdykoli :-)



témata článku:
autor:
datum vydání:
19. května 2023


Diskuze k článku „Biosmršť – aneb pojďme s mobilem hledat invazní druhy“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!