Buď jako řeka – román o osudech odvážné ženy, která to milovala tam, kde žila, ale dál tam žít nemohla

autor: Lenka Kadlíková
Příběh inspirovaný skutečnými událostmi v podhůří a v horách kolem řeky Gunnison, ve státě Colorado, kde bylo rozhodnuto o vybudování přehrady. Příběh o přežití v drsné horské přírodě. Příběh o lásce, tragédiích a naději, které prožívá hlavní hrdinka.


Kniha z pera té nejpovolanější

Žena z páté generace rodiny žijící nedaleko oblasti o které je v knize řeč. Vyučující psaní, literaturu a enviromentalistiku na Western Colorado university. To je Shelley Readová, autorka tohoto románu napínavého od začátku až do konce.

Broskve, hory, malé město a řeka

Celý příběh se odehrává v okolí města Iola, kde žije rodina hlavní hrdinky a úspěšně zde pěstuje broskve. Rodinné vztahy však zas tak růžové nejsou a donutí Viktorii v sedmnácti utéct do hor, kde přežívá několik dlouhých měsíců. Brzy zjistí, že její milované město bude zatopeno chystanou přehradou a ona je donucena se rozhodnout co dál se svým životem. Roky se vrací na jedno konkrétní místo, které se stalo, nejen, pro ni, osudovým.

Buď jako řeka

Název naprosto přesně vystihuje celý příběh. Život hrdinky tiše plynul, přitom sbírala zkušenosti. Donutil ji však být silná jako proud, hledat cestu ve chvíli, kdy byl tok řeky přehrazen.

Vtažena do děje

Autorka nejen, že dokáže skvěle vyprávět příběh. Tím, jakým způsobem líčí drsnou coloradskou divočinu, která její dobře známá, vás vyloženě vtáhne do míst, kde děj právě probíhá. Jakoby se příběh odehrával na pozadí této nádhery. Pohltí vás a pustí až po dočtení poslední stránky.

Když už sáhnu po nějakém románu, musí v něm být příroda, dobrodružství a příběh, který na první straně neodhalíte jak dopadne. Přesně to tenhle román beze zbytku splňuje.

Iola a Gunnison, Orlík a Vltava

Iola musela ustoupit na začátku šedesátých minulého století přehradě Blue Mesa dam, která vytvořila rezervoár na vodu ve kterém zmizela nejen Iola ale i další obce. Nyní je kolem přehrady rekreační oblast. V roce 2022 bylo v řece tak málo vody, že tato přehrada byla vypuštěna aby podpořila níže položené oblasti.

To mi připomíná události z podzimu 2019 u nás v Čechách, přesněji na Orlíku, kdy bylo tak málo vody, že světlo světa spatřily ruiny zatopených budov přehradou Orlík, která je součástí Vltavské kaskády. Před zatopením byl uchráněn jeden z kostelů a most, které stojí dodnes, ale na jiném místě. Přehrada byla dokončena s předstihem v roce 1961. Jistě i zde by se našly zajímavé osudy zde původně žijících rodin.

Vydavatel: Jota
Rok vydání: 2023
Počet stran: 320
ISBN: 978-80-7689-237-8-5
Autor: Shelley Readová, překlad Jana Hlávková
Vazba: pevná s přebalem


témata článku:
autor:
datum vydání:
15. února 2024


Diskuze k článku „Buď jako řeka – román o osudech odvážné ženy, která to milovala tam, kde žila, ale dál tam žít nemohla“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!