Bylinky v druhém trimestru těhotenství - dopřejte si šípek, dubovou kúru či lichořeřišnici

autor: Blanka Holzäpfelová
První tři měsíce utekly jako voda a najednou se nacházíte v trimestru druhém. Počáteční nevolnosti již většinou odezněly, u některých maminek však mohou přetrvávat až do 20. týdne těhotenství. Pro většinu maminek je však druhý trimestr chvilkou pro klid, odpočinek a načerpání sil do trimestru posledního.

I druhý trimestr však dokáže přinést nepříjemné obtíže, pojďme si tedy ukázat, které bylinky nám v tom mohou pomoci, a kterým je dobré se i nadále vyhnout. Největším rizikem druhého trimestru je stále předčasné ukončení těhotenství, které by dítě nemuselo přežít. Kromě obvyklých faktorů na to může mít vliv i užívání nevhodných bylin, zejména těch silně prohřívajících a prokrvujících. Některé druhy byly uvedeny již v prvním dílu, zmíním zde však některé další.

Pozor na celer nebo třeba mátu a riziko předčasných děložních stahů

Stálým nebezpečím zůstává aloe vera, která se významně podílí na spuštění předčasného porodu. Od 16. týdne těhotenství je možno zevně užívat levanduli nebo levandulový olej, oblíbený bývá jako prevence strií. Vnitřní užití však i nadále není doporučeno. Předčasné děložní stahy dovede také přivodit celer, a to jak ten řapíkatý, tak bulvový. Nahraďte tedy jeho užití například do polévky prozatím něčím jiným.

Prvních šest měsíců je rovněž přísně kontraindikována dobromysl obecná, silně prokrvuje pánev. Do 5.měsíce rovněž není vhodné užívat ani fenykl obecný. Stahy též dokáže vyvolat kokoška pastuší tobolka. Na své si nepřijde ani máta peprná, která se nesmí užívat prvních 16. týdnů těhotenstí, je však možné místo ní použít tzv. balšám, nebo-li mátu kadeřavou, která je bezpečná a má podobnou chuť jako máta peprná. Nevhodné je též požívání papáji, obzvlášť nebezpečná jsou její semena, dokážou vyvolat i potrat.

Obzvlášť nebezpečný je pro těhotné pelyněk pravý

A to i při přenášení rostliny, např. v květináči! V minulosti se používal jako abortivní prostředek k vyvolání potratu. Je velmi toxický pro plod, žene dítě z těla ven, vyvolává krvácení, děložní stahy a s tím předčasný porod. Některé ženy jsou tak citlivé, že jim stačí k pelyňku jen přičichnout! Silně nebezpečný a to i v podobě koření je též rozmarýn lékařský, který silně prokrvuje a též zvyšuje krevní tlak.

Pozor na dráždění ledvin a vysoký krevní tlak

Většina orgánů dítěte je již vyvinuta, přesto však ještě dochází k jejich dokončování. Pozor je třeba dát si na čubet benedikt nebo libeček lékařský, obě byliny silně dráždí ledviny dítěte a mohou způsobit vývojové vady ledvin a močových cest. Na ledviny též silně působí medvědice lékařská. Hladinu hormonů pak ovlivňuje například drmek lékařský nebo kotvičník zemní. Vhodná není ani lékořice lysá, jelikož kromě obsahu steroidních hormonů také zvyšuje krevní tlak. Silné prokrvení vnitřních orgánů jak matky, tak dítěte, dokáže způsobit chilli, a to i v podobě koření, zároveň zvyšuje krevní tlak a dokáže způsobit předčasný porod.

Vhodné není ani pití kávyhp nebo užívání produktů s obsahem kávy nebo kofeinu. Bylo prokázáno, že kofein se podílí na nižší porodní hmotnosti dítěte, stejně tak může způsobit potrat nebo předčasný porod. Kávu je vhodnější nahradit například meltou, cikorkou nebo se připravují speciální nápoje přímo pro těhotné například z kořene čekanky.

Přísně kontraindikován je též koriandr setý, který dokáže potlačit srdeční činnost matky nebo dítěte. Podráždění sliznice, trávicího nebo nervového systému matky nebo dítěte dokáže způsobit majoránka obecná, a to i v podobě koření. Podráždit žaludeční sliznici a silně prokrvit dokáže i obyčejný pepř černý. Stejně tak nebezpečná je petržel kořenová, která dokáže poškodit játra, srdce nebo ledviny dítěte, překrvit vnitřní orgány nebo vyvolat děložní stahy. Zevní užití petržele (např. na oplach vlasů) by mělo být bezpečné, pokud je to však možné, je vhodné zvolit jinou rostlinu. Vhodná není ani pupalka dvouletá nebo olej z ní, silně snižuje krevní srážlivost a může vyvolat epileptické záchvaty. Podráždění žaludeční sliznice nebo zvýšení krevního tlaku dokáže vyvolat i užití skořice, a to i zevní nebo v podobě koření. Silné močopudné účinky má zase smetanka lékařská.

Pozor na šalvěj v zubních pastách

Přísně kontraindikována je též šalvěj lékařská. Poškozuje nervový vývoj plodu a dokáže způsobit i trvale vrozené poruchy, a to i při zevním užití (velmi často bývá například v zubních pastách nebo ústních vodách).

Nejnebezpečnější bylinou pro všechny těhotné pak zůstává zederach indický, který zabíjí vše živé a dokáže zabít i donošený plod. Jeho působení je natolik silné, že dokáže například oslabit spermie natolik, že již nejsou schopny oplodnění.

Šípek na podporu imunity a při bolestech hlavy

Které byliny jsou tedy v polovině těhotenství bezpečné? Od 20. týdne je možné pomalu začít užívat například šípek, zejména v zimním období, kdy slouží jako výborná podpora imunity. Šípková růže je též výborným pomocníkem při migrénách a bolestech hlavy, čerstvé okvětní plátky lze použít jako chladivý obklad.

Dubová kůra na hemoroidy

Zvýšené prokrvení a postupně se zvyšující tlak v malé pánvi často způsobuje nepříjemné hemoroidy. Pro zevní aplikaci je vhodné užití dubové kůry v jakékoliv podobě (obvykle mast, gel, kapky nebo odvar z ní). Při vnitřním užití však vyvolávají zvracení, tedy pouze zevně. Na potíže s hemeroidy je též výborné zvýšit příjem pohanky a obecně potravin s obsahem rutinu ve stravě (typicky například černý rybíz nebo aronie).

Lichořeřišnice na vaginální infekce

Při infekcích, ať už z nachlazení, poranění nebo například vaginálních (typicky v těhotenství ro bývají například kvasinky) velmi pomůže lichořeřišnice, bezpečné by však mělo být i užití cibule nebo česneku. Účinná též může být i lípa, nicméně teplý čaj z ní je silně potopudný a proto je třeba užívat ji jen v nezbytných případech a dbát na důsledný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Při vaginálních infekcích se rovněž velmi osvědčil konopný olej, který je rovněž výborným pomocníkem na akné a problémy s pokožkou, při hemoroidech nebo různých zánětech, především intimních partií.

Přírodní oleje na strie

Zvětšující se bříško většinou způsobí tzv. strie, tedy popraskání podkožní vrstvy kůže. Pro prevenci i řešení již nastalých potíží je pro zevní užití velice vhodný kokosový olej, též olej levandulový, měsíčkový nebo surové bambucké máslo. U přírodních olejů je však třeba dát pozor, dokážou hodně ušpinit těhotenské oblečení.

Malé porce jídla bohatého na živiny a šťáva z citrónu proti trávicím problémům

Rostoucí plod též začíná tlačit na ustupující orgány, nejvíc v tomto období trpívá trávicí systém a žaludek, časté je též pálení žáhy. Doporučuje se jíst malé porce, za to častěji a bohaté na živiny, naopak se vyhnout pochutinám jako káva, ostré a kořeněné jídlo nebo čokoládě. Velice účinná je pak šťáva z citronu, ideálně naředěná vlažnou vodou a pomalu upíjená během dne. U citrusů je však třeba dát pozor na alergickou reakci a kupovat plody zásadně v bio kvalitě, jelikož kůra jinak obsahuje velké množství pesticidů a fungicidů.

Pohanka na křečové žíly

Dalším častým neduhem těhotných bývají křečové žíly. Zde velmi pomůže konzumace pohanky, ideálně v podobě čaje, ale dá se použít téměř kdekoliv. Pokud nám vadí její intenzivní chuť, je možno ji přidat například jako zápražku do polévky, místo jíšky nebo ji přidat do smoothie. Obecně pak pomohou potraviny s obsahem rutinu, například černý rybíz nebo aronie.

No a příště hravě vplujeme do posledního období, tedy třetího trimestru a povíme si, jaké bylinky nám mohou pomoci v přípravě na porod. Bylinky Revue, 2019-2023. Praha. ISSN 1804-3135

JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustroval Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.

NAVRÁTILOVÁ, Zdeňka, Mgr., 2015. Vitex agnus-castus – obsahové látky a léčivé účinky. Praktické lékárenství. 11(4), 138-140. ISSN 1803-5329.

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2023. [online]. SÚKL © 2010. Dostupné z: sukl.czp THOMAS, Alena, 2018. Děláme si to doma sami 3: herbář receptů pro domácí lékárnu, kosmetický saĺón i špajz. V Brně: Jota. Populárně naučná. ISBN 978-80-7565-341-3.

ZENTRICH, Josef Antonín, 2014. Zentrichova encyklopedie fytoterapie: Aencyclopaedia phytotherapeutica Centriciana. Olomouc: Fontána. ISBN 978-80-7336-771-8.



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
25. srpna 2023


Diskuze k článku „Bylinky v druhém trimestru těhotenství - dopřejte si šípek, dubovou kúru či lichořeřišnici“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!