I největší savci na světě mají svou nemocnici

článek je inzerce, nejde o odborný text
V severothajském Lampangu se nachází výjimečné zařízení – nemocnice, která je určená výhradně pro největší pozemský savce, pro slony. Plně vybavené zařízení se o tato velkolepá zvířata stará podobně, jako se běžná klinika stará o své lidské pacienty.

Dvoudílný dokumentární seriál natočil expert na divokou přírodu, doktor Paul O’Donoghue, pocházející ze severního Walesu.

Pod jeho vedením vzniklo v roce 2020 tohle dílo, které thajské nemocnici poskytuje potřebnou publicitu. Kvůli koronavirové krizi totiž zařízení živoří, neboť je odkázáno na dary veřejnosti. Ta je ale sama často ve finančních problémech, neboť thajská ekonomiky je do značné míry závislá na turistice. A tento segment se ze dne na den rozsypal jako domeček z karet. Navzdory tomu všemu se nemocnice pokouší zajistit péči pro každého slona, který to potřebuje.

Lampangská nemocnice si však publicitu zajistila už dříve, konkrétně v roce 2008, kdy se jejím odborníkům podařilo vyrobit první nožní protézu pro slona, který utrpěl devastující zranění, když šlápl na minu. To jsou ovšem jen ty nejviditelnější projekty. Bohužel stále potřebné – minimálně 15 slonů v nemocnici bylo v době natáčení seriálu léčeno jako oběť nášlapných min.

Jinak je v Lampangu každoročně léčeno více než 100 nemocných, zraněných nebo opuštěných zvířat. K neobvyklým příběhům patří například i léčba slona s rakovinou, ale v celkem 120 minutách toho uvidíte ještě mnohem víc. Třeba slona, který trpí na ledviny, nebo mladého jedince, jenž utrpěl zranění v bitce.

Samotný Paul, který provází diváky dokumentem, vystudoval oxfordskou univerzitu a následně nějakou dobu učil na univerzitě v Chesteru. Po praktické stránce strávil celá léta prací na projektech týkajících se slonů a iniciativách proti pytláctví. Přitom navštívil země jako například Namibii, Jihoafrickou republiku či Sierru Leone. V jeho rodném severním Walesu ho ale nejvíce znají díky jeho organizaci na ochranu přírody Wilder Britain, která se mimo jiné snaží o reintrodukci orlů skalních v tamním národním parku Snowdonia.

Nyní Paul společně se svým štábem natáčí druhou sérii dokumentů o lampangské nemocnici, ve které se mimo jiné pokouší zjistit, jaký dopad na péči o slony měla už zmíněná pandemie koronaviru. Poslání celého seriálu je ovšem ještě jiné – jde o snahu upozornit veřejnost na to, že slon, tohle největší a nejmajestátnější zvíře na světě, ve volné přírodě pomalu vymírá. A na to, že tohle prostě nesmíme dopustit.

Překrásný dokument Nemocnice pro slony vás přenese do čarovné přírody Thajska mezi lidi, kterých snaho o zachování tohoto druhu je nevyčíslitelná a aj v mnohých momentech nebezpečná. Jak vyprávěl samotný Paul: „Lidé a veterináři, kteří zde pracují jdu často za své možnosti, riskují každý den svůj život a pracují 24-7 v pohotovosti. Jejich odhodlanost je neskutečná, inspirativní, a to budu moct vidět i diváci v dokumentu.“ První sérii přinese na naši televizní obrazovky kanál Viasat Nature v premiéře od neděle 20. června ve 14:00.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
18. června 2021


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!