Jak ochladit pitnou vodu i v největším vedru a bez elektřiny?

autor: Petr Kadlík
Za současné vlny veder se dá volně upravit známý citát „Království za koně“ na „Království za studenou vodu“! Jak ale na treku nebo při stanování mimo civilizaci pitnou vodu vychladit? Pomůže vám v tom fyzika, kterou nevědomky využívali již staří mořeplavci i vojáci.


Jak vám velké horko může pomoci vychladit vodu?

Každý ví, že se voda v teple vypařuje. Ne každý si přitom ale uvědomí, že teplý vzduch nemůže zároveň zahřívat vás i odpařovat vodu. Pokud totiž teplý vzduch odpařuje vodu, tak při tom spotřebuje svou energii (kterou vás doteď ohříval) a stává se chladnějším. Ve fyzice se takovému procesu říká adiabatické chlazení.

A pokud se bude voda odpařovat z povrchu nějaké nádoby, tak se spolu se stěnou nádoby bude ochlazovat i přímo její obsah. K takovému chlazení přitom nebudete potřebovat ani „kapku“ elektrické energie, bude vám úplně stačit pár skutečných kapek vody.

Jak tento proces využívali staří námořníci?

V naučném časopisu Vesmír si v roce 1892 mohli naši pra-pra-pradědové (a samozřejmě i po vzdělání prahnoucí pokrokové pra-pra-prababičky) přečíst následující text:

Poskytnouti v pásmu horkém doušek ochlazené vody námořníku jest největší občerstvení, když již pro přílišné vedro neví si téměř ani rady.

K účelu tomu naplní se vak z plátna lodního vodou a pověsí se ve stínu, kde jest hodný průvan. Rychlým vypařováním vody docílí se i při teplotě 30° C tekutiny skutečně chladné a občerstvující, kdežto jest voda v sudech a jiných nádobách teplá jako louh.

Mužstvo řečeného kapitána těší se vždy, může-li piti vodu z vaků vodních. Způsobu toho užívalo se již dříve, přece však není všeobecně znám, ačkoli jest velmi jednoduchý a také laciný.

Jak vidíte, není to žádná „raketová věda“. Ale uznávám, že ani já sám nemám žádnou zásobu lodního plátna, abych takto vodu při stanování chladil. Takže to zkusíme trošku jinak.

Jak si vodu chladí vojáci (a vy můžete taky)?

Už od dávných časů vojáci vyráželi do boje ozbrojeni takzvanou feldflaškou. Někdy v ní měli vodu, často jistě i něco ostřejšího. Nosí jí i dnes, ale protože již nebojují v německy mluvící rakousko-uherské armádě jeho veličenstva, tak se jí říká hezky česky čutora a nebo úplně správně polní láhev.

Možná jste z čutory nikdy nepili, ale přesto si troufám tvrdit, že jí zná každý. Přestože se tyto láhve vyrábí z odolných materiálů, tak mají většinou ještě i látkový nebo filcový obal. Ale proč? Jestli kvůli maskování, tak by přece stačil přímo nátěr těla čutory nějakou vhodnou vojenskou barvou...

Jenomže, barva vám do sebe nenasaje žádnou vodu. Pokud ale při nabírání vody do čutory zároveň dostatečně namočíte i obal čutory a pak jí takto mokrou pověsíte na batoh - tak bude voda odpařující se z obalu (díky výše zmíněnému principu adiabatické chlazení) krásně chladit i láhev a její obsah.

Vše bude fungovat až do úplného vysušení obalu, ale pak ho ale stačí znovu jen namočit a přírodní 100% ekologická „chladnička“ opět začne pracovat ve váš prospěch.

K podobnému chlazení nepotřebujete žádnou speciální vojenskou polní láhev!

Vhodná je i jakákoliv běžná PET láhev nebo sportovní plastová či hliníková láhev. Láhev s vodou nebo jinou pitnou tekutinou stačí například zamotat do mokrého ručníku a pak jen čekat na chladivý výsledek. Takže už žádná zteplalá voda na výletě, žádné teplé pití ve stanu po návratu z výletu.

Jen samozřejmě pozor, pokud máte pití v nějaké termoláhvi nebo v termosce. Taková láhev díky své dvojité stěně chrání svůj obsah před změnou teploty a tak u ní ochlazování povrchu láhve pomocí odpařování vody nemůže pořádně fungovat.

Tak vzhůru do přírody a užijte si léta!



témata článku:
autor:
datum vydání:
17. srpna 2022


Diskuze k článku „Jak ochladit pitnou vodu i v největším vedru a bez elektřiny?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!