Jak poznat medvědí česnek a neskončit v nemocnici

autor: Lucie Hladková
Medvědí česnek se těší v poslední době takové popularitě, že se pro ně vydávají i v botanice nezkušené hospodyňky. Domů si tak mohou přinést místo česneku jedovatou konvalinku nebo ocún.

Česnek medvědí velmi dobře poznáte po čichu, na rozdíl od ocúnu jesenního (Colchicum autumnale) a konvalinky vonné (Convallaria majalis) prostě voní po česneku. Za teplého vlhkého počasí ho ucítíte už na dálku. Jinak stačí utrhnout a promnout list.

Poprvé vyrazte až ve chvíli kdy už kvete

Fotogalerie k článkukvět česneku medvědího - klikněte pro zobrazení detailukvěty konvalinky vonné - klikněte pro zobrazení detailukvět ocúnu jesenního - klikněte pro zobrazení detailu

Medvědí česnek – bílé hvězdicové květy
Konvalinka vonná – bílé zvonečky
Ocún jesenní – růžový, kvete na podzim

Pokud vám tento rozlišovací znak nestačí a chcete si být opravdu jistí, spolehlivě ho poznáte i podle květu. Ocún kvete koncem léta a na podzim. má výrazné růžové květy bez listů. Česnek a konvalinka sice kvetou ve stejnou dobu a obě tyto rostliny mají stejnou barvu květu, které ovšem vypadají natolik odlišně, že si je nelze splést.

Nebudu tu používat odbornou botanickou termilologii. Když se podíváte na dlouhé, řídké úzké květenství (hrozen) konvalinky, vidíte, že je složeno z několika bílých kvítků připomínajících dolů visící zvonečky. Česnek medvědí má spíš kulatý tvar květenství (lichookolík) a květy jsou spíš hvězdy s úzkými cípy. Obě kvetou ještě před olistěním stromů aby měly dostatek světla. Všechny tři tyto rostliny najdete ve vlhčích prosluněných stanovištích. Konvalinku a medvědí česnek spíše v listnatém lese, ocún i na loukách.

Pokud tedy chcete jít poprvé na jistotu, že se nespletete, jděte až v době květu, čili v květnu. Příště už budete vědět, kde hledat a budete si jistější, že trháte správnou rostlinu.

Listy

Fotogalerie k článkulisty medvědího česneku - klikněte pro zobrazení detailulisty konvalinky vonné - klikněte pro zobrazení detailulisty ocúnu jesenního - klikněte pro zobrazení detailu

Česnek medvědí – každý list samostatně
Konvalinka vonná – dva, výjimečně 3 listy na stonku
Ocún jesenní – víc listů na jednom stonku + semeno

Listy česneku jsou matně zelené a měkké. Ze země rostou každý samostatně. Konvalinka má listy tmavší, tužší. Vždy rostou dva na stonku, výjimečně 3. Ocún má několik listů na stonku a mezi nimi je viditelné zapouzdřené semeno. V době květu (konec léta, podzim) už listy ocúnu nejsou patrné.

Fotogalerie k článkuNákres česneku medvědího - klikněte pro zobrazení detailunákres konvalinky vonné - klikněte pro zobrazení detailunákres ocún jesenní - klikněte pro zobrazení detailu


témata článku:
autor:
datum vydání:
26. dubna 2023


Diskuze k článku „Jak poznat medvědí česnek a neskončit v nemocnici“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!