Jak se dá ochočit motýl?

autor: Petr Kadlík
Chtěli byste mít ochočeného motýla, který by vám ochotně sedal na ruku a poklidně na ní zůstal i při vaší chůzi? Máme pro vás návod, pomocí kterého se prý dá motýl ochočit.


Návod na ochočení motýla

Říká se, že naši předci rozuměli přírodě více než my. Někdy to jistě byla pravda, někdy možná šlo jen o to, že tedy lidé ještě neměli tak účinné prostředky na její ničení.

Těžko říct, jak by už před stovkami let vypadala příroda i celá Země, kdyby lidé měli k dispozici dnešní dopravní prostředky, motorové pily, zahradní sekačky a samozřejmě výkonné a snadno ovladatelné střelné zbraně...

Proč ale píšu o dávných časech, když se má článek týkat návodu na ochočení motýla? Inu proto, že jsem ten návod v dávných časech našel. Přesněji řečeno, vyšel v Lidových novinách v roce 1925. Motýlů máme dnes bohužel podstatně méně, ale jejich chutě a chování se od té doby snad příliš nezměnily.

Díky tomu by tento návod na ochočení motýla, konkrétně na ochočení babočky admirála (Vanessa atalanta) měl fungovat i dnes, po téměř sto letech. Text jsem schválně ponechal tak, jak byl napsán. Čeština se do té doby změnila jen nepatrně a je jí bez problémů rozumět, přitom má ale své jedinečné kouzlo:


Ochočený motýl.
Jakýsi milovník přírody učinil pokus ochočili motýla. Zvolil k tomu motýla admirála. Zpozorovav, že motýl ten rád sedá na hrušku hniličku, namazal si povrch ruky slávou takové hniličky a opatrně přibližoval ruku k motýlovi, jenž seděl na větvi. Netrvalo dlouho a motýl přiletěl na ruku, nejevě nijakého strachu. Nechal se i na ruce nosil po zahradě. Pokus byl několikrát opakován a vždy se zdařil.


Tak, to je vše. Návod na ochočení babočky admirála je snadný, takže by mělo být relativně jednoduché ho otestovat. Pokud tedy víte o místě, kde se tito motýli ve větším množství vyskytují...

Článek obsahoval i jednoduchý návod jak ochočit mouchu. Výsledek se sice na první pohled nemusí zdát tak úchvatný jako ochočený motýl, ale na druhou stranu mouchy domácí dnes uvidíte daleko častěji než na „admirály“.


Je známo též, že znamenitý anglický baletní mistr Slingsby ochočil si mouchy, jež mu sedaly na palec, ssajíce cukr na nehtu položený.


Pokud by se to někomu z vás podařilo ochočit motýla nebo mouchu, tak se prosím nezapomeňte pochlubit fotkami na náš Facebook.



autor:
datum vydání:
20. května 2022


Diskuze k článku „Jak se dá ochočit motýl?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!