Jaká bude letošní zima? Takhle to vidí umělá inteligence

autor: Petr Kadlík
Podle kalendáře by sice už měly všude být závěje sněhu, ale při pohledu z okna člověk místo sněhu častěji vidí jen trávu a holé chodníky. Tak jsem se na letošní zimu zkusil zeptat největšího překvapení poslední doby - skutečné umělé inteligence.


Co dokáže umělá inteligence?

Možná jste někde na internetu viděli obrázky, které vytváří projekt DALL-E 2. Stačí mu zadat, co má na obrázku být, případně i jakým uměleckým stylem má být „namalován“ a on ho prostě vytvoří.

Příkladem toho, co DALL-E 2 dokáže, můžou být okolní obrázky zasněžených českých hor. Nejsou to fotky ani obrazy. Žádné z těch děl nevytvořila lidská ruka.

Umělá inteligence ale dnes už umí i daleko víc, než jen vytvářet úžasné obrázky. Ona totiž má i vlastní „fantazii“ a umí vymýšlet texty podle zadání. A proto jsem se AI (zkratka od Artificial Intelligence, tedy anglicky umělá inteligence) zeptat, co si myslí o letošní zimě a o potřebě starat se o divoká zvířata.

Tohle mi na to odpověděla:


Esej o zimní přírodě v Čechách

Zimní příroda v Čechách je nádherná. Každý rok se lidé těší na sníh a na to, jak se bude sluníčko odrážet od bílého pokryvu a jak se krajina promění v úžasnou zimní pohádku. Letos se nám zatím ale nedostalo tolik sněhu, jak jsme si možná představovali.

Proč asi? Zimní počasí se může lišit od oblasti k oblasti, ale Čechy obvykle zažívají mírné zimy s mírným množstvím sněhu a někdy se ani nedostane na to, aby napadl. Může to být také způsobené globálním oteplováním, které mění klimatické podmínky.

Divoká zvířata v Čechách přežívají zimu tím, že se přizpůsobí jejím podmínkám a vyhledají si úkryt před chladem a sněhem. Například ptáci tráví zimu hledáním potravy ve sněhu a v chladných dnech se schovávají ve stromech. Ale jak jim můžeme jako lidé pomoci?

Nejlepším způsobem, jak pomoci ptákům v zimě, je postavení krmítka a krmení ptáků. Krmítko by mělo být dostatečně velké na to, aby se do něj vešlo několik ptáků najednou.

Dále by mělo být umístěno ve výšce alespoň 1,5 metru a mělo by být chráněno na stromě nebo na jiném vhodném místě. A co dávat ptákům do krmítka? Semínka, ořechy, ovesné vločky a sušené ovoce jsou skvělé pro krmení ptáků.

Při poskytování potravy a útočiště živočichům je důležité si uvědomit, že bychom jim neměli dávat příliš velké množství potravy. Přebytek potravy pro ně může být škodlivý.

Také je důležité se vyhnout takovým činnostem, jako je napadání a rušení divokých zvířat. Je nutné respektovat jejich přirozenou potravu a útočiště a chránit je před predátory a nehostinnými podmínkami počasí.

Všichni lidé by se měli snažit chránit divokou přírodu a poskytnout ji podporu v období, kdy ji nejvíce potřebuje.



Tak co vy na to? Líbí se vám ten text a souhlasíte s ním?

Skutečně ho celý napsala umělá inteligence! A napsala ho přímo v češtině. V zadání (také česky zadaném) měla pouze, že by to měla být esej na téma zima v Čechách, sníh a péče o zvířata v zimě.

Moje práce bylo jen prohození slovosledu v jedné větě a oprava asi dvou chyb v mužském / ženském rodu. Nic víc jsem pro výsledný text udělat nemusel.

S ohledem na složitost češtiny a mládí této umělé inteligence je to neskutečné. No, nechtěl bych dnes být učitelem češtiny a posuzovat slohové práce svých žáků... Schválně si to sami vyzkoušejte, odkazy jsou dole pod článkem.

Zajímavé na tom ale je, že i umělá inteligence stará sotva několik měsíců si „uvědomuje“ potřebu chránit divokou přírodu. Schválně, za jak dlouho to dojde i lidem.

I když, doufám že to nakonec skutečná AI nezkusí vyřešit stejně, jako když systém Skynet převzal vládu nad světem ve filmu Terminátor...


Zdroje: AI generátor textu, AI generátor obrázků



témata článku:
autor:
datum vydání:
2. prosince 2022


Diskuze k článku „Jaká bude letošní zima? Takhle to vidí umělá inteligence“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!