Kniha o klimatu – Gréta Thunberg

autor: Lenka Kadlíková
Ne nebojte, Gréta už není tím ukřičeným dítětem před Švédským parlamentem ve Stockholmu, které si vydobylo pozornost celého světa. Od té doby se mnohé změnilo, ale také nezměnilo. Gréta dospěla, používá jinou rétoriku. Co se ovšem příliš zatím příliš nezměnilo jsou témata na která upozorňuje. Knihu nenapsala sama, vystupuje zde spíš jako takový průvodce po tématech, která do jednotlivých článků zpracovali odborníci na dané téma.


Nestraší, dodává optimizmus

Grétu mnozí vnímáme jako symbol „ekoterorizmu“ a přílišného environmentálního aktivizmu. Gréta se ovšem změnila. Kniha je o aktivizmu, ale o tom umírněném a důležitém, který začínají, díky bohu, chápat další a další organizace.

Gréta v knize nekřičí, ale prostřednictvím svých textů a textů od renomovaných vědců, odborníků, ale i lidí z nejzranitelnějších oblastí, přináší informace, které nám pomohou uvědomit si nutnost změny našeho chování. Zejména poukazuje na, v mnoha ohledech, velikou nerovnost mezi jednotlivými částmi planety, která se musí změnit. Dokládá to na grafech.

Základní příručka o klimatu?

Takto je mnohde označována. Za mě patří tohle označení jiným titulům. Tahle téměř 500 stránková kniha však přináší do tohoto tématu další důležitý pohled. Výpovědi nejen vědců a odborníků, ale i lidí, kterých se již nyní klimatická změna dotýká velkou měrou. Právě tito lidé jsou dle knihy v první linii a právě ti by měli být slyšet.

Mluví o tom, proč je důležité aby člověk z Bangladéše letěl na klimatickou konferenci a Američan se naopak létání vzdal. Proč první kalkulačku osobní klimatické stopy vydala těžařská firma, o nutnosti změn v lesnictví a zemědělství, aby mohlo být spalování biomasy považováno za udržitelné. O současných technologiích ukládání uhlíku pod zem a jejich přinejmenším kontroverzní rentabilitě. Průměrná teplota na Zemi na obálce

Obálka není modro červeně pruhovaná proto, aby upoutala pozornost na pultech knihkupectví. Má to mnohem hlubší význam. Jedná se o znázornění globální průměrné teploty na Zemi od roku 1640. Na fotce vidíte tu samou grafiku pro Českou republiku od roku 1850.

Tuhle knihu jsem objevila čistě náhodou na pultu naší městské knihovny.
Ikdyž ve mě jméno autorky nevzbuzovalo přílišnou, důvěru, dala jsem ji šanci
. Mile mě překvapila. Ať už si člověk myslí o Grétě cokoliv, tahle kniha je o aktivizmu, ale není o „přivazování se ke stromům“, jak by mnozí od Gréty čekali. Naopak



témata článku:
autor:
datum vydání:
7. března 2024


Diskuze k článku „Kniha o klimatu – Gréta Thunberg“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!