Konsolidační balíček a dopady na ochranu přírody

autor: Lenka Kadlíková
Ekonomické debaty na téma vládní konsolidační balíček probíhají od čtvrtka podstatě nepřetržitě. Už méně, spíš vůbec, nejsou vidět v médiích debaty jaký dopad budou mít navrhované změny na ochranu přírody.

Asi už víte, že vláda navrhuje dvě sazby DPH místo tří. Sníženou 12% a základní 21%. Tím se zjednoduší daňový systém. Nicméně musíme počítat s tím, že položky, které byly v nejnižší sazbě o něco podraží. Z hlediska ochrany přírody jsou mezi nimi položky u kterých je to špatně, ale i položky, kde to naopak může pomoci.

Prodraží se hromadná doprava

Doprava měla 10%ní sazbu. Nyní zůstává v nižší 12%ní sazbě. Nejspíš tedy podraží, ale minimálně. Neřekla bych, že díky takovému navýšení lidé začnou hromadně zpět využívat auta. Stále se jim to, zejména ve velkých městech, nevyplatí. V tomto ohledu byla mnohem větším problémem pandemie Covidu 19.

Úspory energií a dotace na ně - beze změny

Není to zas tak dlouho co vláda oznámila relativně velké změny v dotacích Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám light, které se týkají bytových domů, čili běžných občanů, kteří chtějí rekonstruovat dům tak aby byl úspornější. Tyto dotace má pod palcem Ministerstvo životního prostředí. Podle jejich vyjádření se škrty v dotacích netýkají žádných dotací v gesci Ministerstva životního prostředí. Tyto dotace totiž nejsou financovány přímo ze státního rozpočtu, ale z výnosů z emisních povolenek a EU.

Dražší vytápění dřevem - Budeme pálit odpad?

Další položkou, která putuje ze snížené sazby do základní, je palivové dříví a výrobky z něj. Je tedy možné, že mnohem častěji ucítíme, zejména na vesnicích, zápach z pálícího se odpadu a budeme potkávat sousedy jak si vezou dřevo z nedalekého lesa. Což se asi nebude líbit majiteli. Nejen že si tak budeme nejspíše více lokálně otravovat vzduch, ale může to mít vliv i na odbyt dřeva jako takového, což bude problém zejména v případě kůrovcové kalamity. Ta poslední dva roky ustupuje. Důvodem tohoto zlepšení je, krom počasí i zvýšená poptávka po palivovém dřevu.

Připlatíme si za odpad a jeho zpracování

Ze snížené sazby vypadly i služby týkající se odpadu a jeho zpracování. Tyto položky budou nově v základní sazbě 21%. Osobně to považuji, spolu s dražším dřevem, za největší botu, co se týče ochrany přírody, kterou jsem v konsolidačním balíčku objevila.

Dražší zeleň do obcí

Pokud si sklízíte vlastní semena, na těch pár nových rostlinách, které si koupíte na zahradu, zvýšení ceny příliš nepoznáte. Nicméně zeleň je třeba dostat i do měst. Tam to ale nebude o jedné kytičce. Městům se tak prodraží boj proti změnám klimatu. Teoreticky však mohou žádat na to určené dotace, které poskytuje MŽP z evropských peněz a peněz získaných z emisních povolenek.

Dražší nápoje – omezení spotřeby plastů, lepší zdraví?

Podle ministerstva financí je důvodem převedení nealkoholických nápojů (krom kohoutkové vody) do základní sazby zvyšující se spotřeba nezdravých energetických a slazených nápojů, které škodí zdraví a jsou balené zejména v plastu. Vláda si tak od toho slibuje nejen vyšší příjem do státní pokladny, ale chce tím omezit spotřebu plastů, což je z hlediska ochrany přírody fajn. Osobně jsem velmi zvědavá, jestli si rodiny kvůli pár korunám zvyknou brát na výlety častěji lahve s pitím z domova a nekupovali například mnohdy přeslazená „pitíčka“ pro děti. Co se týče nápojů, došlo k několika absurditám, které však nesouvisí s ochranou přírody.

Méně výhodné opravy

Ze snížené sazby vypadly také služby jako opravy kol, oděvů a další podobné služby. Budeme tedy muset počítat s tím, že budou dražší a bude se možná více lidí rozmýšlet jestli se jim vyplatí věc ještě opravovat nebo si raději koupí novou. Toto opatření tedy podporuje větší spotřebu, což je z hlediska ochrany přírody nežádoucí, protože vzniká více odpadu.

Uhlí a nafta

Zde to jde správným směrem, otázkou je, jestli by zdanění těžby uhlí nemohlo být za současné situace ještě větší. To samé pouhé navrácení zdanění nafty na úroveň před válkou na Ukrajině.

Z hlediska výdajů byly seškrtány zejména dotace. Důležitá témata týkající se ochrany přírody a klimatu tkví v dotacích jak do zemědělství tak průmyslu. Jaké konkrétní dotace byly seškrtány zatím ale nebylo oznámeno. Víme pouze to, že dotací v gesci Ministerstva životního prostředí se balíček netýká. Balíček by měl vejít v platnost 1.1.2024. Musí ho ještě schválit parlament a prezident.



témata článku:
autor:
datum vydání:
13. května 2023


Diskuze k článku „Konsolidační balíček a dopady na ochranu přírody“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!