Lužní lesík a rybník Vejsplachy aneb „prales“ a sport

autor: Lenka Kadlíková
Pojďte se se mnou podívat na jedno opravdu krásné místo v krkonošském středisku Vrchlabí. Tato přírodní památka stojí za návštěvu v každém ročním období. Jak uvidíte, své kouzlo má za mlhy i krásného slunného dne.


Rybník Kačák

Tenhle bahnitý rybník byl původně vybudován jako chovný rybník pro kachny, proto mu místní říkají Kačák. Je domovem několika opravdu zajímavých druhů vodních i jiných ptáků. Za mého dětství jsme se sem chodili velmi rádi koupat, nicméně rybník postupně zarůstal a plnil se bahnem. Nedávno ho město nechalo odbahnit a provedla se revitalizace okolí, aby zde pět byla možnost letního přírodního koupání. Nicméně po několika letech se stále nedaří nastolit takovou rovnováhu biotopu, aby voda byla celosezónně vhodná ke koupání. Jsem zvědavá na letošek. Každopádně i kdyby se v něm i nadále nedalo koupat je to prostě krásné místo pro odpočinek, i ten aktivní.
Fotogalerie k článkuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - pohled z malého mola - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - Labuť velká - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - velké molo - klikněte pro zobrazení detailuRybík Vejsplachy - velké molo - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy v květu - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - celkový pohled - klikněte pro zobrazení detailuKachna divoká - klikněte pro zobrazení detailuRodinka lisky černé - klikněte pro zobrazení detailumláďata lisky černé - klikněte pro zobrazení detailu

Lužní lesík ponechaný přírodě

Rybník lze obejít celý. Co vás zajisté uchvátí je lužní lesík, který vznikl na východním okraji rybníku. Jedná se o přírodní památku, která je ponechána přírodě. Najdete v něm tedy pokroucené a popadané staré stromy (především topoly, olše a vrby), které jsou domovem mnoha druhů ptáků, brouků, ale i dřevokazných hub. Skrz lesík vede povalový chodník a je protkán několika stezkami. Místy je opravdu hodně mokrý. V létě je to opravdová džungle. Na lesík navazuje podmáčená louka, na které zejména ve vlhkých letech můžete narazit na vzácné vachty nebo prstnatec májový.

Vejsplachy patří mezi přírodně významné lokality v oblasti krkonošského podhůří již od druhé poloviny 19. století, kdy toto území popsal Ladislav Čelakovský ve svém Prodromu květeny české.

Fotogalerie k článkuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - chodník - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - pokroucené stromy 2 - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - pokroucené stromy 2 - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - pokroucené stromy - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - pokroucené stromy - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - pokroucené stromy - klikněte pro zobrazení detailuRybník Vejsplachy - Lužní lesík - blatouchy - klikněte pro zobrazení detailuChoroše - klikněte pro zobrazení detailu

Sportovní areál

Z lesíku se teď vydáme ven kolem již zmíněné louky. Za ní již dříve vyrostl tenisový areál a vedle něj nově krytý bazén s krásným výhledem na rybník.

Za mého dětství býval u Kačáku poměrně velký a hojně obsazený kemp. Ten znovu, ikdyž v menší míře, opět funguje. Jeho součástí je i běžně přístupné občerstvení s průlezkami. Hned u něj je Pumpark na kola a malá U rampa. Na své přijdou jak malí tak větší cyklisté. Pokud tuhle oblast navštívíte v zimě, sice se najíte či si dáte pivko pouze u výše zmíněného bazénu, ale určitě uvítáte běžecký areál s biatlonovou střelnicí, který bývá v zimě zasněžován. Najdete ho hned za hlavní silnicí. Areál navazuje na fotbalové hřiště a skatepark. Přístupný je přes mostek, který usnadní přejití frekventované silnice. Mimochodem při letošním Světovém poháru v aplském lyžování ve Špindlerově mlýně se z téhle silnice stalo parkoviště pro návštěvníky, kteří dále pokračovali kyvadlovou dopravou nahoru do Špindlu.

Pokud budete pokračovat dál, otevře krásný výhled na Žalý či Černou horu. Kousíček před vstupem do lesíka narazíte na druhou pláž s minimálně čtyřicetiletou velkou skluzavkou a občerstvení. V zimě je tu oblíbený kopeček na bobování a sáňkování.

Vejsplachy najdete na západním okraji města Vrchlabí. Budete je míjet pokud pojedete od Jilemnice či od Prahy.



autor:
datum vydání:
13. dubna 2023


Diskuze k článku „Lužní lesík a rybník Vejsplachy aneb „prales“ a sport“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!