Město přestalo uklízet spadané listí, má cenu zlata!

autor: Petr Kadlík
Jak mají podle vás na podzim vypadat městské parky? Mají být plné „nepořádku“ ze spadaného listí a nebo „krásně čisté“ a uklizené? Zkuste se nechat inspirovat jedním velkým městem v Holandsku, které zkouší letité tradice správného vzhledu parků porušit.


Mise Listí ze zlata (Mission Leaf Gold)

Města pravidelně vynakládají velké finanční částky, aby se na podzim uklidilo spadané listí v parcích a veřejných prostorech. Jaký to má ale vlastně smysl? Opravdu je v dnešní době tak důležité, aby byl park na podzim „uklizený“?

Více jak dvě stě tisícové město Eindhoven v Nizozemsku to již několik let v rámci programu Eindhoven duurzaam (česky Udržitelný Eindhoven) zkouší jinak. Důvodem jsou jak zájmy městské poklady, tak i zájmy přírody.

Úspora peněz se může zdát na první pohled jasná. Město nemusí platit za to, že spousta pracovníků neustále chodí po parku a pomocí traktůrků, speciálních fukarů nebo i obyčejných hrábí sbírá spadané listí. Následně město ani nemusí řešit, jak ohromné množství shrabaného listí složitě odvážet a draze nechávat likvidovat spolu s jiným biologickým odpadem.

V Eindhovenu si ale spočítali, že ve skutečnosti ušetří daleko více peněz. Spadané listí chrání rostliny před vysušením. Mikroorganismy, které rozkládají spadané listí, zase zadarmo hnojí půdu. A zdravá půda dokáže zadržet více vody. A spadané listí nakonec zmizí samo, tak proč ho vlastně odvážet?

Ve výsledku to tedy znamená, že město další po zimě nemusí investovat tolik peněz k tomu, aby přírodu v parcích „přivedlo k životu“. Úplně stačí jí ponechat možnost, aby se o to postarala sama. Puntičkářským sběrem každého spadaného lístku jí v tom ale bráníme.

A jak to pomůže přírodě? Tady samozřejmě není o čem mluvit. Spadané listí tvoří úkryt pro zvířata, jako je například ježek nebo hmyz. Více hmyzu prospívá i ptákům. A jak už bylo zmíněno výše, tak přirozenou cestou chrání půdu před vysycháním i prudkým deštěm, navíc jí 100% přírodně hnojí.

Ale aby náhodou nedošlo k nedorozumění - vůbec nejde o to, že se městě neuklízí! Eindhoven se i nadále stará o to, aby spadané listí nepřekáželo na silnicích, chodnících nebo cyklostezkách. Tam by mohlo být nebezpečné i pro lidi a navíc by stejně nepřinášelo žádné pozitivum pro přírodu.

Neuklízení spadaného listí v parku je jen polovina jejich programu Mission Leaf Gold. Město také na předem vybraná místa umísťuje desítky speciálních košů, určených výhradně pro spadané listí. Do nich mohou obyvatelé Eindhovenu dávat listí ze svých zahrad, pro které nemají využití. Město se postará o jejich odborné zpracování tak, aby mohly být příští rok opět použity ve prospěch přírody.

A výsledkem je zdravější a živější město s obyvateli, kteří si mohou více uvědomovat zákonitosti přírody. Nezkusíte to i ve vašem městě?


zdroje: Eindhoven duurzaam.nl



témata článku:
autor:
datum vydání:
1. listopadu 2022


Diskuze k článku „Město přestalo uklízet spadané listí, má cenu zlata!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!