Naše planeta nás nepřestává překvapovat (PR)

článek je inzerce, nejde o odborný text
Země je jediná planeta, kterou máme, a na to, kolik nás lidí v dnešní době je, o ní máme stále jen povšechné a povrchní informace. Tahle záhadná planeta nás zkrátka stále nepřestala a nejspíš ani nikdy nepřestane překvapovat.


Záhadná planeta

Toho si všimli i autoři dokumentárního seriálu s prostým a všeříkajícím názvem Záhadná planeta, kteří s kamerou navštívili více či méně známá místa celého světa, aby divákům přiblížili různá překvapení přírody, která nás dnes a denně udivují.

Pětidílný seriál vznikl v netradiční japonsko-novozélandské koprodukci a začíná tak na půli cesty – na ostrovech mezi Austrálií a Asií, kde žije Varan komodský, jediný živoucí drak a zvířecí relikt starých časů.

Ve druhém díle se štáb přesouvá do Karibiku, kde se bez jakéhokoliv člověku známého důvodu odehrává největší setkání Žraloků obrovských na celém světě. Konkrétně v přesně stanovené oblasti kousek od pobřeží mexického Yucatánu.

A vědci si jen lámou hlavy, proč tomu tak je. Přestože se Karibské moře, respektive Mexický záliv, nachází tak blízko pobřeží, stále skrývá mnohá tajemství, která lidem nedají spát. A po zhlédnutí tohoto dílu Záhadné planety nedají spát ani vám.

Přesouváme se do Jižní Ameriky, kde ve třetí epizodě navštívíme poměrně rozsáhlé území od Patagonie na dohled od Antarktidy až po sluncem sežehnuté solné pánve Bolívie. Zatímco první z těchto oblastí vládne Puma, té druhé Plameňák Jamesův. Dva zdánlivě neporovnatelné světy tisíce kilometrů od sebe tvoří ideální směsici míst, kde se to přírodními záhadami jen hemží.

Ve čtvrté epizodě štáb navštěvuje Afriku, konkrétně její Střechu s velkým S, tedy Etiopskou vysočinu. Zde žije zvláštní druh opic zvaný pavián Dželada, který je jediným přeživším druhem z prastaré skupiny primátů živících se trávou.

Kromě něj v tomto extrémním prostředí přežívá také Vlček etiopský, jenž se v potravním řetězci specializuje na lov a konzumaci hlodavců. Nehostinná Etiopská vysočina je pro většinu z nás velkou neznámou, a tak si tento díl rozhodně nenechte ujít.

A nakonec tu máme třešničku na dortu, les (či spíše prales) s názvem Mata Atlantica [čti mata atlánčika], který se nachází na brazilském pobřeží kousek od Ria de Janeiro a svojí biodiverzitou, tedy druhovou rozmanitostí, může směle konkurovat mnohem větší a známější Amazonii. Tropická džungle zde přechází v nádherné pláže a je s podivem, že tato oblast je stále tak málo probádaná.

Na japonsko-novozélandský dokumentární seriál Záhadná planeta se můžete podívat na kanále Viasat Nature, a to počínaje 7. červnem každou neděli od 14:00.

www.viasatnature.cz



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
3. června 2020


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru